Реклама / Ads
10| 5603 |07.10.2015 НОВИНИ

Горанов отряза Цацаров, Панов и Колев за магистратските заплати

.
Владислав Горанов
Шефове на съдебната власт не можаха да убедят финансовия министър Владислав Горанов за увеличението на заплатите на магистратите. Днес "тримата първи" в съдебната система – главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд – Лозан Панов и Георги Колев, се срещнаха с Горанов, за да обсъдят отново 12-процентово увеличение на възнагражденията на магистратите и съдебните служители.
 
След срещата говори само Панов. От думите му се разбра, че финансовото министерство обвързва темата за заплатите с извършени реформи, спестяващи необходимите пари, като прекрояване на съдебната карта, включително закриване на съдилища, както и регулиране натовареността на съдилищата.

Диалогът продължава, беше основното послание на председателят на ВКС. Днес следобед предстояла и среща, за да се види дали ВСС ще ревизира решението си за увеличение на парите на магистратите. Самият Панов обаче даде да се разбере, че той не би призовал за преразглеждане на решението.

В средата на септември ВСС реши да бъдат увеличени с 12 процента на възнагражденията на магистратите и съдебните служители, смятано от 1 ноември тази година. Парите сега могат да бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт. ВСС има излишък в бюджета си за тази година от близо 5 млн. лв., но вместо да разпредели парите като надбавки, съветът реши да увеличи заплатите на служителите в съдебната система. Това обаче означава, че увеличението трябва да бъде заложено и в бюджет 2016 г.

Решението на магистратите провокира остро писмо на финансовия министър Владислав Горанов, който обявил, че пари за увеличение на заплатите за догодина не са предвидени.

Спорът доведе и до днешната безрезултатна среща в кабинета на Лозан Панов в Съдебната палата, на която присъстваха и тримата "първи" в съдебната система, както и правосъдният министър Христо Иванов.

"Убеден съм, че темата е отворена, предстоят още срещи", каза след разговора Лозан Панов. На въпрос, че ако решението на ВСС за увеличение на заплатите остане, но и финансовото министерство не отстъпи, това означава фалит на системата, той пак отговори, че диалогът трябва да продължи. "По отношение на закриване на съдилища това е тема, която ще дискутираме и с колегите от ВСС. Знаете темата колко е дискусионна. Но и в моята концепция съм посочил - социализмът в съдебната система е нещо, с което всички заедно трябва да се преборим", каза шефът на ВКС Панов и също заяви, че трябва да има оптимизиране на разходите в съдебната система.

На въпрос на журналисти какво може да свърши ВСС по изброените теми в кратък период от време и дали може нещо да се направи преди гласуването на държавния бюджет за 2016 г. председателят на ВКС обясни, че темата за съдебната карта не е от днес за утре и трудно би могла да бъде реализирана за две седмици. Но въпросът е оттук нататък какво трябва да се случи, за да се постигнат резултати, които да удовлетворят всички.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4384 |05.10.2015 Цацаров чака писмо и среща с Горанов за магистратските заплати . 14| 4445 |02.10.2015 Горанов: Парите за авиация едва ли ще се осигурят скоро . 4| 5267 |29.09.2015 Горанов: Фирмените коли се ползват за лични нужди . 0| 4942 |25.09.2015 Горанов: Домусчиев и Димитров са като Том и Джери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads