Реклама / Ads
5| 3175 |22.01.2021 НОВИНИ

Депутатите обсъждат промените за предстоящия вот

.
Източник: БГНЕС
Предложените промени в Закона за извънредното положение влизат днес в пленарна зала. Те са внесени от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Идеята им е да позволят гласуването на поставени под карантина хора.
 

За пръв път в България се провеждат избори по време на пандемия. Темата се превърна в гореща заради споровете между депутатите, а и стана повод за поредни остри реплики между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”. Припомняме, че президента Румен Радев проведе и консултации в институцията със всички заинтересовани в процеса лица - здравни власти, представители на ЦИК, организации на българите в чужбина, както и с партиите във и извън парламента. Чуха се предложения, с които да се гарантира честността и прозрачността на изборния процес, както и правото на гражданите да гласуват. Впоследствие с президентски указ датата за провеждането на изборите бе насрочена за 4 април. 


Управляващите предлагат изработването на специални правила за гласуване, които да гарантират живота и здравето на избирателите и членовете на секционните комисии да се възложи на Централната избирателна комисия. ЦИК от своя страна реагира остро и поиска текстовете да се прецизират. Реакция имаше и от опозицията.В правната парламентарна комисия социалистите остро критикуваха предложението на ГЕРБ.  Според червените депутати отговорността за безопасното протичане на изборите трябва да е на Министерския съвет или на здравните власти. Така смятат и от ЦИК.


Промените предвиждат още карантинираните гласоподаватели да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия или в отделни избирателни секции. Предлага се и хората с изтекли документи за самоличност в страната и чужбина да могат да гласуват с тях.


В парламентарния контрол ще участва здравният министър Костадин Ангелов. Той ще отговаря на въпроси за Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, както и за броя на ваксините, получени у нас

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3178 |20.01.2021 Промените в изборните правила влизат в Народното събрание . 3| 4339 |15.01.2021 Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 . 12| 3495 |15.01.2021 Депутатите Биков и Ченчев в спор за гласуването на изборите . 7| 3177 |14.01.2021 Депутатите изслушаха четирима министри за обстановката у нас след валежите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads