Реклама / Ads
2| 3277 |12.02.2021 НОВИНИ

Гореща точка: Мианмар. Освобождават хиляди затворници

.
Източник: БГНЕС
Хунтата в Мианмар започна освобождаването на десетки хиляди затворници в петък, след обявяване на амнистия. Това е първото подобно освобождаване от установяването на новия режим. То се случва на фона на многохилядни протести от страна на гражданите.
 

Сред освободените са и 55-ма чужденци. Не е ясно обаче колко политически затворници ще бъдат амнистирани. По думите на генерал-министър Мин Аун Хлайнг, който пое управлението на страната, доживотният затвор ще бъде намален до 40-години лишаване от свобода, срокът на затвора над 40 години ще бъде намален до 40 години, а 40-годишният затвор и по-кратките присъди ще бъдат намалени с четвърт. 


ФрогНюз припомня, че превратът стана в първия ден на месец февруари. Обявено е военно положение за срок от една година. Задържан бе премиера Аун Сан Су Чжи, лидер на  Националната лига за демокрацията. Както и стотици държавни служители, дисиденти и държавни служители, които започнаха ненасилствена антипревратна стачка след поглъщането.


Стотици жители на община в Янгон се събраха близо до полицейския участък късно в четвъртък, настоявайки за освобождаването на поет, участващ активно в протеста срещу преврата, който беше отвлечен от полицията.

Вече дни наред по улиците на страната протестират  десетки хиляди, недоволни от новия режим. Все повече сила използват властите срещу протестиращите граждани в страната. Съобщава се за ранени и арестувани.  Армията реши да използва водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръсне събралото се за пореден ден множество. 


Протестите срещу военния режим не стихват, въпреки опитите на властите да попречат на тяхната организация. Блокиран бе достъпът до няколко широко използвани социални мрежи.

След военния преврат последва и остра международна реакция. Голяма част от държавите осъдиха случващото се, но досега нямаше конкретни действия за натиск. Заради събитията в Мианмар вчера бе проведена и извънредна сесия на Съвета на ООН по правата на човека. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3100 |11.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Байдън наложи санкции срещу хунтата . 2| 2921 |10.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Простреляха жена от протеста . 1| 2938 |09.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Гумени куршуми раниха четирима . 3| 3100 |07.02.2021 Гореща точка: Мианмар. За втори пореден ден десетки хиляди протестират срещу военната диктатура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads