Реклама / Ads
0| 2912 |14.04.2022 НОВИНИ

Горещи дебати в парламента заради закриването на специализираната прокуратура и съд

.
Разгорещени дебати в НС заради промените в ЗСВ, с които се закриват специализирания съд и прокуратура.
 

"Когато ви обвиняват, че защитавате олигарси, моля да обясните, че някой се е обогатил, защото е близък с властта. Ако към някого е повдигнато обвинение в периода 2009-2012-та, с коя власт е бил близък, за да се облагодетелства...", това заяви към ГЕРБ Крум Зарков от БСП по време на дебата за закриването на спецструктурите у нас.

 

"Когато се говори за потъване на дела, черни дупки, моля да уточните че в Апелативния специализиран съд и в първоинстанционния такъв работят 33 магистрата. Тези дела ще бъдат разпределни по цялата съдебна система", подчерта Зарков.

 

"Адвокатите сами заявиха, че делата там са за данъчни измами. Не за тероризъм или нещо друго. Приканвам Министърът на правосъдието да припомни, че само няколко процента от делата са по същество. Имайте предвид фактологията. Олигарси са тези, които са се възползвали от властта, докато вие сте я управлявали, а нито един от тях не е осъден от Специализирания съд", завърши той.

 

От ден 1 слушаме спекулации, че след закриването на Спецпрокуратурата ще потънат дела. Това се твърди от опозицията. Призовавам колегите, които твърдят това, да посочат кои са тези дела, свързани с организирана престъпност, които ние искаме да потънат. Заповядайте, обявете кои са тези лица.
 
Това заяви депутатът от "Продължававаме промяната" Мирослав Иванов.
 
От опозицията обявиха, че закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда ще доведе до потъване на дела срещу олигарси и организирани престъпни групи.

 

В рамките на обсъждането от ГЕРБ остро се противопоставиха на промените. Депутатът Анна Александрова заяви, че се прави услуга на олигархични кръгове:

"Крайно време е преди този законопроект да бъде подложен на гласуване на второ четене да кажете на българските граждани чии интереси защитавате – тези на държавата или на олигарсите, които са с повдигнати тежки обвинения. Тези същите, които ги изкарахте борци за правосъдие, тези, които не крият подкрепата си към вас, тези, които ще са най-доволни от закриване на специализираните структури в България. Сигурна съм, че обществото ще ви потърси сметка".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2790 |13.04.2022 Парламентарните патаклами: Накъде продължава промяната и да дадем ли оръжия на Киев . 0| 2868 |12.04.2022 На Гешев пак му се размина. ВСС отложи дебатите за 4 май . 0| 3610 |09.04.2022 Балабанов: Темата за БНБ няма да взриви коалицията, но в парламента се случват странни неща . 0| 3134 |08.04.2022 Изслушват Петков в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads