Реклама / Ads
25| 83015 |29.11.2021 ГЛАСЪТ

Господин Герджиков, грях или грешка е връзката Ви с Михаил Михайлов?

.
Какво е общото между една куха фирма, пиара Михаил Михайлов, студентската телевизия в Софийския университет и задкулисието? Отговорът - проф. Анастас Герджиков. Ректорът на най-стария университет у нас употреби “Алма матер” за политически цели, обясни надлъж и нашир, че проблем от страна на студентите няма и всичко е измислица. Но междувременно едни милиони по европейски проекти за студентската телевизия потънаха, а призиви на преподаватели за оставката на ректора се чуха в национален ефир. Господин Герджиков, май Ви е време.
 

По време на президентските избори всичко си дойде на мястото. Оказва се, че Михаил Михайлов се е занимавал с кампанията на проф. Анастас Герджиков - нареченият от Бойко Борисов “ректор на ректорите” бе подкрепеният от ГЕРБ кандидат за “Дондуков 2” и основен опонент на Румен Радев, който неспирно обясняваше как не е партиен кандидат. От връзката с Михаил Михайлов се разбира в едно невинно интервю, дадено във в. “24 часа” от пиар специалиста Джими Найденов. 

 

Защо участието на Михаил Михайлов е важно? Защото тъкмо това име стои зад компанията “Хайлендър Ем Ей”. С нея Софийския университет сключва онзи 5-годишен договор през 2018 г. 

 

Интересът на проф. Герджиков и съветниците му към Факултета по журналистика и масова комуникация и студентската медия се появява внезапно, след като в резултат на къртовски труд на студенти и преподаватели са спечелени проекти за 2 милиона лева. Швейцарски инвеститор помага да се изгради студио за 600 хил. Печелят се 1.18 млн. по европейски проект. Изведнъж се оказва, че студентската телевизия трябва да бъде дадена на външен продуцент - “Хайлендър Ем Ей” на Михаил Михайлов. 

 

Онова, което се случва със студентската телевизия вече е ясно - Башар Рахал стана изпълнителен директор на медия, избухна скандалът с рекламния клип с “Шефе, сметанката”, а малко по-късно Цвети с късата пола от видеото стана изпълняващ длъжността директор на мястото на Рахал. Студентската телевизия не функционира. Студиото е запечатано. А последните три творчески длъжности - съкратени. 

 

Името на Михаил Михайлов стои зад фирмата и това показва и справка в Търговския регистър. През 2020 г. става и едноличен собственик на капитала. През 2021 г. изведнъж същото лице, с което ректорът Герджиков подписва договор без санкцията на академичната общност, става пиар на президентската му кампания. 

 

Това може и да е напълно случайно, нали? 

 

Защо студентската телевизия попадна на прицела на задкулисието, не можем да кажем със сигурност. Можем обаче да направим обосновано предположение, че някой е решил да заглуши критичната маса от будни младежи, които открито подкрепиха окупацията на СУ през 2013 г. и протестите срещу Делян Пеевски и модела #КОЙ тогава. Студентската медия направи и поредица от документални филми по темата. 

 

И това може да е чиста случайност и лоша интерпретация на иначе обективни факти. Въпросите обаче стоят. Отговори няма. Но междувременно “ректорът на ректорите” Герджиков се върна в университета.

 

"Ако проф. Анастас Герджиков държи на достойнството си, както много пъти го е заявявал, да подаде оставката си. Моето усещане оттук нататък е, че нашият университет не е самостоятелен, защото, когато лицето на университета обвърза кандидатурата си с една политическа сила, няма как това да не се отрази върху нашия начин на живот”, посочи в интервю за Българското национално радио преди няколко дни доц. Жана Попова - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ. 

 

За съжаление “ректорстването” на проф. Герджиков показа, че университетът не е самостоятелно звено от години. С него през парадния вход в Алма матер влезе задкулисието. Допреди президентската кампания това бе от онези публични тайни. Сега просто всичко излезе на светло. Никое телевизионно интервю или изказване не може да промени фактите, господин Герджиков.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9918 |05.11.2021 Георги Господинов - член-кореспондент. Приятно ми е, Хенри Мур . 40| 36010 |04.10.2021 Подкрепяте режима на Борисов, нали проф. Герджиков, не сте глупак като акад. Сахаров . 22| 16392 |05.01.2021 Господин Борисов, слезте от хеликоптера. Слезте. Не мога повече да Ви гледам . 23| 17601 |15.07.2020 Господин Борисов и господин Гешев, на 25 години съм и питам само

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads