Реклама / Ads
7| 4612 |23.01.2016 НОВИНИ

ЕС готви блокада на Гърция за спиране на бежанците

.
Лидерите на Европейския съюз разглеждат „драстичен план за спиране на мигрантската вълна през Балканите“ и пълна блокада на македонската граница с Гърция. Този план има за цел да накара гръцките власти спешно да защитят външните граници на ЕС. Това пише в днешния си брой „Файненшъл таймс“. Изданието съобщава, че в понеделник този план може да бъде разгледан от вътрешните министри на Евросъюза.
 

Вестникът допълва, че Европейската комисия и преди всичко Германия са заинтересовани да подкрепят предложението на Словения за съществено преобръщане на положението и да се помогне на властите в Скопие да затворят границата с Гърция с цел спирането на неконтролирания поток от мигранти.

 

Словенското предложение предвижда за срок от 2 години да бъде прекратено Шенгенското споразумение в случай „на трайно сериозно нефункциониране“. В сряда посланиците на страните-членки на ЕС в Брюксел размениха мнения по този въпрос и подготвиха дневния ред на вътрешните министри, които ще заседават в Амстердам. Основната тема на срещата е мигрантският наплив през западнобалканския път. Появилата се в медиите информация потвърждава новините от Любляна, че унгарският премиер Виктор Орбан по време на визитата си в Словения е подкрепил своя колега Миро Церар и неговия план. Същият е изпратен до правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани и ЕС. В него се иска да се окаже директна помощ на правителството в Скопие и да се издейства значително подобряване на наблюдението на границата с Гърция с цел спиране на нелегалния мигрантски поток. Целта на мерките, според Церар, е в срок от няколко дни да се намали мигрантският поток от Западните Балкани. Словенският премиер смята, че тези мерки за спиране на мигрантите трябва да помогнат на страните от Западнобалканския път, които не са в състояние да се справят.

В същото време Австрия и Германия трябва да предприемат значителни стъпки, за да накарат Турция да изпълни постигнатото споразумение с ЕС и да затвори границите си за мигранти към Европа. От там идва и голямото внимание на официалните среди и обществеността в ЕС към срещата на германският канцлер Ангела Меркел и турския премиер Ахмет Давутоглу. Последният е уверил, че ще спре мигрантския поток към ЕС. Ако Анкара спре нелегалния трафик, само тогава тя ще получи обещаните й 3 милиарда евро, предупредила е Меркел.

 

Според някои медии, това е остра критика срещу Турция, след което дойде и предупреждението на австрийския вътрешен министър, че Гърция може да бъде временно изхвърлена от Шенген, ако не засили контрола по границите си и не спре пристигащите мигранти. Повечето медии и наблюдатели в ЕС са стигнали до заключение, че затварянето на гръцко-македонска граница на практика ще изолира Гърция и ще я изхвърли от Шенгенското пространство. По време ни визитата си в Любляна унгарският премиер Виктор Орбан подчерта, че вдигането на оградата по границата със Сърбия е било в пълно съответствие с правилата на Шенген и че без вдигането на ограда на македонско-българската граница с Гърция не може да се овладее мигрантската вълна. В същото време Миро Церар посочи, че унгарските и словенските мерки отчасти са намалили прилива на мигранти.

 

ЕК тази седмица е изпратила екип от експерти в Македония, които трябва да разберат с какви средства разполагат властите в Скопие за спиране на мигрантите и каква помощ ЕС трябва да даде. В писмото си до лидерите на ЕС и Западните Балкани Церар призова за спешно решение по мигрантската криза и предупреди, че „милиони мигранти чакат да потеглят към Европа тази пролет“. „Гърция е ключова държава при решаването на мигрантския въпрос и по тази причина сме длъжни да й помогнем, за да можем да поставим под контрол ситуацията“, каза Церар, цитиран от БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4107 |22.01.2016 Станишев подкрепи ПАСОК за обединение на левите в Гърция . 4| 4445 |21.01.2016 ЕКСКЛУЗИВНО: Търговия с бебета върви на поразия в Гърция . 0| 4342 |19.01.2016 "Интерпол" търси българин за убийство в Гърция . 0| 4239 |19.01.2016 Спасиха туристи с дете от снежна блокада край Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads