Реклама / Ads
34| 15549 |04.05.2021 НОВИНИ

Харизанов седна до конституционен експерт и...

.
Един от най-големите говорители на властта под прикрите на анализатор се опита и тази сутрин да повтори някои опорки по повод предстоящите предсрочни избори. Опита се, но не съвсем успешно, защото до него бе седнал компетентен конституционалист, който в крайна сметка обясни какви точно са проблемите и защо в момента няма нещо чак толкова страшно...
 

Георги Харизанов, създател на Института за дясна политика, познат като "Институтът на ГЕРБ", се позова на цитат по отношение на Изборния кодекс, който бил "изнасилен". Квалификацията не била негова, но той напълно споделял това виждане. Заяви - противоречията са много и изрази съмнения, че изборите биха могли да се проведат според тези нови правила.

 

“Ура, улеснихме гласуването на българите в чужбина. Сигурни ли сме? Има текст само в посолствата и консулствата да се гласува и само с по една машина. Има такъв текст”, попита Харизанов.

 

Наталия Киселова обаче го опроверга и увери - броят на секциите няма да бъде ограничен до дипломатическите ни представителства.

 

"Чудесно. Нека видим... Ние страна-членка на ЕС ли сме? Има ли наднационален върховен законодателен орган", отвърна иронично Харизанов.

 

Харизанов посочи още, че не вижда какъв е смисълът от консултациите при президента Радев за сформирането на новата Централна избирателна комисия. ФрогНюз припомня, че те започват утре.

 

В момента една от основните опорки е по линията именно на законодателните инициативи на 45-тото Народно събрание. Изборният кодекс е атакуван от ГЕРБ като "писан за една нощ". Промените били на парче, а целта била хаос, а и преврат, както сам премиерът в оставка вече няколко пъти е коментирал.

 

"Конституционна криза означава два от органите поне да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до това. Кризата е политическа, защото няма воля за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание", посочи Киселова и допълни - фокусът на промените в ИК е бил върху състава на ЦИК, но много въпроси са останали нерешени по отношение правата на гражданите. Конституционалистът даде пример с проблемите за карантинираните лица и прогнозира - въпросът ще изникне отново и след предсрочните избори.

 

Киселова отвърна на Харизанов и с друго - целта на консултациите е партиите в парламента помежду си да уточнят какъв ще е съставът на ЦИК.

"Окей... нека видим", отвърна отново Харизанов.

 

“Промените са така направени, че да се гарантира, ако машината не сработи, всички български граждани да имат възможността да гласуват с хартия. И да коригирам - във връзка с ЦИК от 2014 г. има проблем как се конституира. Дотогава ЦИК беше за всеки отделен вид избор и нямаше проблем кои партии имат представителство. От 2014 г. уж е постоянно действаща, уж е с професионалисти, но ако погледнем състава на ЦИК преди и в седмицата след изборите, ще видим, че някои от членовете и то от мнозинството, си взеха отпуска и работеха в намален състав. Въпреки това се справиха. Трябва да си кажем - ЦИК не може да функционира по този начин през политическите партии. Само че в момента отново няма време и са решили по този начин да го направят. Това е политическа целесъобразност. Проблемът е другаде - какви хора се предлагаха преди и какви ще се предложат в утрешния ден”, категорична беше Киселова.

 

Конституционалистът доц. Киселова коментира и коментарът на премиера в оставка Борисов от вчера по отношение на това, че президентът вече “държи и съдиите”. Според нея изказването е некоректно, защото държавният глава не може да избира когото си иска, а само сред предложеното от партиите.

 

“В този смисъл ЦИК в момента е функция на парламентарни партии“, заяви Киселова и допълни, че това досега не е било проблем, а е правено и преди.


“Не е било проблем, защото никога не са били правени такива мащабни промени на парче в изборните правила.

 

Харизанов изрази и притеснения, че няма промени в Закона за обществените поръчки и в този смисъл ще има проблем с машините за вота.

 

"Съмнявам се, че тепърва ще могат български компании да се организират, да намерят тези машини и второ - да влязат в търг и той да се състои съгласно всички разпоредби на закона", коментира Харизанов и отсече - няма вариант да бъде спазен на изборите.

Киселова обаче го опроверга за пореден път:

 

"В момента има машини, които би трябвало да са собственост на държавата. В този смисъл - за страната машини ще има. По отношение на чужбина - предполагам, че няма да успеят. Ще се гласува на хартия, но това няма да ограничи правата на гражданите. По отношение на видеонаблюдението - това беше една от заявките, за които част от партиите се бориха през съда и по време на кампанията. Това е причината да се опитат и да го наложат. То е нужно там, където се брои хартията, а тя няма да бъде изхвърлена. Невярно е да се каже, че ще се гласува само с машини. Хибридно е", обясни Киселова.

"То ще е такова, ако спре тока. Ако се счупи антената. И ние пак трябва всички да платим пълния обем бюлетини. Внимавайте госпожа Манолова да не ги подгони, иначе в противен случай трябва да са доставени и да се чака дали няма да се счупи антената. Пълният набор за всички потенциални избиратели в секциите трябва да е там заяви още говорителят на ГЕРБ.

 

"Господин Харизанов, последните 5 години проблемите в изборния процес са проблеми и в законодателството. Ако погледнете 2014 г. как изглеждаше - имаше ли вето от страна на президента как ще се назначава ЦИК? Друг беше президентът. Вето имаше и то бе отхвърлено. 2016 г., ако си спомняте отново имаше много остри реплики между друг президент и тогавашно мнозинство. Как изглеждаше септември месец промяната? Пуснаха един представител на НПО. Тоест това е политически закон и винаги е зареден с много емоция", посочи Киселова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4991 |30.04.2021 Георги Харизанов: Трифонов не се плъзна по плоскостта. Действията му са правилни . 3| 4100 |28.04.2021 Бивш конституционен съдия: Един отиващ си кабинет не бива да прави нови назначения . 15| 3533 |23.04.2021 Очаквано ГЕРБ поиска мораториумът върху правителството да бъде обявен за противоконституционен . 37| 5125 |06.04.2021 Георги Харизанов: Отвсякъде се чува: „Долу ГЕРБ“, но не чух кой ще бъде премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads