Реклама / Ads
8| 3888 |21.10.2023 НОВИНИ

Говорителят на израелските отбранителни сили: Дори ИДИЛ не извършва варварствата, които Хамас извърши в Израел

.
Говорителят на израелските отбранителни сили Арие Шаликар
"Равносметката е 1400 убити, 200 отвлечени и около 4000 ранени сънародници – общо 5000 – 6000 души. Съотнесено към населението на Израел, това означава, че всеки един директно или индиректно е свързан или с жертва, или с отвлечен израелец. Ето защо всеки в тази страна е силно мотивиран. Всеки мъж и всяка жена иска да застане срещу терора". Това заяви говорителят на израелските отбранителни сили Арие Шаликар в интервю за NOVA.
 

Относно болница в Газа, която се твърдеше, че е нападната от Израел, той посочи следното: 

 

"Първата реакция в Израел беше, че каквото и да казва „Хамас”, то винаги е лъжа. Да се вярва на терористична организация, която преди две седмици екзекутира и изгори деца и бебета, е абсолютно нереалистично, каквото и да казва тя. Естествено предприехме веднага действия да проверим има ли и най-малкото основание в казаното (от „Хамас”) и веднага установихме, че към момента на атаката ние не сме предприемали нищо на мястото и в околността. Сравнително бързо стана ясно, че нападението е извършено от ракета на „Ислямски джихад”, която е била една от десетте, изстреляни от джихадистите към Израел. Попаднала е в Газа на паркинг до болницата и е причинила щети. Това може да се види на запис в реално време на телевизия „Ал Джазира“, от който в далечината се вижда точно как се изстрелват ракетите и как една от тях пада в Газа, където експлоадира. Аз самият споделих този запис в моите акаунти в социалните мрежи. Разбира се, и израелската армия провери записите от радарите и ги оповести, както и запис на разговор между двама джихадисти, които на арабски обсъждат този инцидент и заявяват, че това наистина е било джихад-ракета.

 

Джихадистите използваха тази ситуация, за да прехвърлят вината на Израел. За съжаление, международните осведомителни агенции веднага подеха тази версия на говорителите на „Хамас”. Естествено, в същия момент „Хамас” използва ситуацията, за да потвърди и заяви, че Израел е бомбардирал болницата. Разпространи се и информацията за броя на жертвите, подадена от „Хамас” - 100 жертви, 400 жертви и никой от журналистите не си зададе въпроса как „Хамас” е в състояние да установи броя на жертвите в рамките на първите 5 минути. Беше доста проблематична ситуация и вероятно в следващите седмици отново ще се сблъскаме с подобни. И едно последно изречение: именно затова в тази война е от особена важност медиите да проверят двойно и тройно каква информация им предоставят терористите".

 

По думите му жертвите не са обявените от палестинските бойци 400 души. "Дори, ако Хамас бяха обявили 2000 жертви, журналистите щяха да отразят информация за 2000 жертви. И това е много проблематично. Вие виждате как това радикализира ислямизирани хора в целия свят", посочи той. По думите му "по данни на ООН и други организации, които имат достъп до информация, с голяма вероятност, става дума за между 10 и 50 ранени и мъртви, а не за 500 жертви".

 

"Става въпрос за демократична държава, нападната от 2000 терористи на празник, в почивен ден, в 7.00 ч. сутринта. Терористите дори правят видеозаписи и ги разпространяват в Телеграм и други канали. На тях се вижда как се смеят, гримасничат и се подиграват, докато убиват мирни граждани, които са били на музикален фестивал или живеещи в кибуц… Наистина става дума за много, много жестоки видеозаписи, които показват какви и с каква бруталност са извършени тези варварства. Такива, каквито дори ИДИЛ не извършва… Така че, ако от една страна е нападната демократична държава, а от другата страна имаме една терористична организация, членовете на която се забавляват да убиват бебета", категоричен бе той.

 

Относно сухопътната офанзива на Израел, той посочи: "Имаме многостепенен план, който ще приведем в действие. Усилията ни в последната фаза, която и в момента тече, са съсредоточени върху това да убедим хората от Ивицата Газа да се преместят от северната ѝ част на юг по различни маршрути. Наша цел е столицата на Газа – Газа сити, където е главната квартира на „Хамас”. Знаем, че именно от там групировката ръководи голяма част от своите операции.  Хората, които напускат северната част на Ивицата Газа и се преместват на юг, отиват на сигурно място, където ще разполагат с храна и вода, където няма условия за хуманитарна катастрофа и ще бъдат защитен животът им в тези несигурни времена. Ако останат в Газа, ще бъдат използвани от терористите като пушечно месо или ще бъдат тероризирани".

 

"Отговорността за живота на цивилните в Ивицата Газа се носи от ръководството на Ивицата Газа и това е „Хамас” - от 17 години насам", категоричен бе той.

 

„Хамас” трябва да е заинтересована да пази собственото си мирно население, ако е нормално демократично управление като това в Израел, Западна Европа и т.н. Проблемът е, че „Хамас” не само не желае да опази мирното си население, но го иска там, където е самата „Хамас”, за да го използва като жив човешки щит за собствения си гръб в тези гъсто населени територии. Откъде мислите се изстрелват всички тези ракети към Израел? През последните 13-14 дни са изстреляни 7000 ракети от тези гъсто населени територии на Ивицата Газа. Там няма дори военна казарма. Откъде се изстрелват тези ракети? Естествено, от жилищни сгради, близо до църкви, от джамии, училища, болници. Всички хора, които остават там, се предоставят сами като жив щит в услуга на терористите", обяси той.

 

"От края на Холокоста насам израелският народ и Израел понесоха брутална касапница, която деца и бебета не преживяха. Терористите варвари убиха, обезглавиха, изгориха тези израелски деца. Оттук нататък терористите няма да видят спокоен ден на тази земя. Всеки един от тях, който е участвал в касапницата на 7 октомври, ще бъде унищожен, колкото и да се укрива", закани се той.

 

По думите ми срещу Израел има "терористичен триъгълник" - Ливан, Газа и Иран:

 

"Този триъгълник на заплахата се състои от режима „Мула”, терористичната организация „Хизбула” в Ливан и „Хамас” и „Ислиямски джихад” в Ивицита Газа. Този триъгълник работи от много, много години и на нас ни е ясна ситуацията - че тези партньори ще провокират и други места в Израел. Както видяхме в последните две седмици, от Ливан ни обстрелват почти ежедневно, както по въздух, така и по земя. Междувременно имаме много загинали в Израел. Вече може да кажем, че имаме втори фронт, именно срещу Ливан. Това обаче все още е ситуация на ниска интензивност, не е така масивна. Но ние трябва да наблюдаваме цялостно ситуацията в Ливан и отвъд от съвсем близка дистанция. Правим това, за да бъдем подготвени за всякакво развите".

 

 

По повод заложниците, държани от Хамас, той поясни:

 

"Установихме поименно 200 отвлечени в Ивицата Газа. Сред тях има много млади момичета, 30 деца и бебета. Още 100 души са в неизвестност, за които не знаем дали са отвлечени, или все още не сме открили телата им в Ивицата Газа. Намираме се в ужасна ситуация между Израел и Ивицата Газа, където все още има новооткрити тела на убити под руини и паднали дървета. Аз по природа съм оптимист. Като такъв пораснах, запазвам оптимизма си винаги и мисля, че дори в тъмни моменти човек трябва да е оптимист. Иначе в един свят като нашия, където са възможни такива терористични касапници, ще загине човечността. Затова и не губя увереността си, че заложниците, които вероятно се намират някъде в тунелите на Ивицата Газа, един ден, колкото е възможно по-скоро, да бъдат отново при близките си живи и здрави".

 

"Не се страхувам. Аз съм силно мотивиран. В армията се записаха 400 000 резервисти, които вече се намират в техните части и също са силно мотивирани да унищожат терористите. Равносметката е 1400 убити, 200 отвлечени и около 4000 ранени сънародници – общо 5000 – 6000 души. Съотнесено към населението на Израел, това означава, че всеки един директно или индиректно е свързан или с жертва, или с отвлечен израелец. Ето защо всеки в тази страна е силно мотивиран. Всеки мъж и всяка жена иска да застане срещу терора", категоричен бе той.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3946 |21.10.2023 Нинова се жалва едновременно за допълнителната такса за руски газ и за приемането ни в Шенген . 3| 4342 |21.10.2023 Личен лекар: Изписвам електронни рецепти още от март. Настоящият хаос създадохме сами, защото чакахме до последно . 2| 4596 |21.10.2023 Първи кадри на освободените от Хамас заложници - майка и дъщеря от САЩ . 6| 4526 |21.10.2023 Белият дом иска 106 млрд. долара помощ за Украйна и Израел. За какво отиват парите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads