Реклама / Ads
0| 3884 |11.09.2022 НОВИНИ

Говорителят на кабинета или не знае, или не казва кой преговаря с ”Газпром”

.
Витиевати отговори около това кой точно преговаря с "Газпром" даде говорителят на кабинета Антон Кутев. Той или не знае, или не иска да каже нищо конкретно.
 

“Булгаргаз” трябва да каже дали преговаря с “Газпром”. Вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап сме, не знам. По-скоро те все още не са седнали на една маса. Очевидно разговорът предстои, ако го има. Дали ще го има - става въпрос на желание от двете страни. Не смятам, че възможностите са изчерпани. Кога ще се случат и дали и най-важното - как ще приключат, е въпрос на бъдещи разговори", посочи Кутев пред bTV.


Според него Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката би трябвало да са онези, които да прокарат пътя за тези разговори, "ако ги има". Кой и как е търсил контакти обаче, Кутев "не може да каже". Сигурен бил, че такива са търсени. 


"Разговорите да започнат преговори с нас са правени и вероятно са правени от министъра на енергетиката", посочи Кутев и призова въпросите да се задават именно към служебния енергиен министър Росен Христов.


Той обаче посочи, че не се преговаря на политическо ниво с "Газпром". 


След като първоначално усукваха и отбягваха да коментират, от няколко дни различни представители на служебния кабинет признават, че правят усилени опити да контактуват с "Газпром", но кой точно ги прави явно никой не знае. Или поне не признава. 


"Със сигурност се водят преговори с "Газпром", но не мога да ви кажа кой точно преговаря, не съм запознат", каза в неделя министърът на икономиката Никола Стоянов по бТВ.


Премиерът Гълъб Донев призна, че се водят преговори на много високо ниво. Кой участва в тях - не е ясно. И Кутев също не знае. Или не казва. 


"На този етап нямам информация дали има развитие по преговорите с руския доставчик" призна новата директорка на "Булгаргаз" Деница Златева.


Кутев обаче обвини бившите управляващи от "Продължаваме Промяната" в развоя на събитията и разгръщането на газовата криза у нас. Именно кабинетът "Петков", категоричен е Кутев, е спрял договора с "Газпром", защото не намерил начин (като други държави в Европа) да изпълни условията, поставени от Москва. ФрогНюз припомня, че от "Газпром" поискаха за синьо гориво да се плаща в рубли. Експерти са категорични, че това е едностранна промяна на условията в съществуващия договор, което е недопустимо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2703 |07.09.2022 Лиз Тръс възнагради съюзниците си с ключови постове в кабинета . 0| 3022 |02.09.2022 За газ се преговоря с всички, включително и с „Газпром“, потвърди говорителят на служебния кабинет . 0| 3291 |27.08.2022 Александър Михайлов: Началникът на кабинета на Нинова зад схема за стотици хиляди в държавните дружества? . 0| 2821 |25.08.2022 Богдан Милчев: Демерджиев да признае, че царят е гол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads