Реклама / Ads
0| 3063 |29.08.2022 НОВИНИ

Гълъб Донев: Опитваме да довършим договора с Газпром, говорим с Лукойл за намаляване цената на горивата

.
Ще опитаме за довършим договора с Газпром за доставка на газ. Имахме срещи с Лукойл за да се намали цената на горивата. Трябва да се вземе дълг от 6, 3 млрд лева. Без този дълг държавата не може да посрещне разходите, гласувани от НС.
 

Това каза по БТВ служебният премиер Гълъб Донев.  Ето какво още допълни той:

 

Всички министри се справят добре до този момент. Ако не работи за интереса на  хората, той ще бъде сменен. Сега оценката ми за тях е много добра. 


Енергийният министър е натоварен с най-много очаквания. Погледите са вперени в него и той решава проблемите пред енергетиката. Бяха направи първите стъпки, които дават възможност да се похвалим, че е овладян финансовия колапс в “Булгаргаз”. Завършва интерконектора с Гърция, за да има доставки за страната. Направени бяха срещи с Лукойл Нефтохим, за да направим опит да се свали цената на горивата. Трябва по джоба си българските граждани да усетят, че това правителство действа. Ще се опитаме да довършим договора с Газпром за доставки на газ. Водим преговори тези доставки да се разсрочат и през зимата, но да се достави това, което е подписано с Газпром. 


Направили сме постъпки за това Газпром да изпълни договора си. Има разговори на различни нива. Очакваме отговор от страна на Газпром. Преговорите са започнали на високо ниво, но какво ще се случи, предстои да видим. Не мога да кажа на този етап с кого се говори, но се прави възможно този договор до края на годината да бъде изпълнен, но с удължение. Не водим разговори за сключване на друг тип договори. Това ще го направи редовно правителство. 

 

Това не е геополитически завой, страната ни е верен съюзник на ЕС и НАТО. Правят се съответните заявки към “Газпром”. Тук не става въпрос да се самоосъждаме, арбитражно дело е въпрос на бъдеще. Това е нещо, което предстои. 

Разполагаме с газ и октомври месец. Хората по цените ще познаят доколко правителството си върши работата. Всичко, което е като възможност е изчерпано. Необходимо е да има инфраструктура, за да доставиш този газ до газопреносната система на страната. Бизнесът изрази становище, че цена над 260 лева на мегаватчаса е непосилна. 


Тези прословути 7 танкера, имаше първо три танкера и след това още 4 за 2023 г. Едно е да имаш 7 танкера, които плуват в океана, друг е въпросът къде могат да се разтоварят и регазифицират. Това не бе подсигурено. Предел е един танкер в Турция. Повече от него нямаше как да вземем.  

 

Водили сме разговори с Турция и Гърция, включително и с Италия - проиграли сме всички възможности. Много зависи на каква цена и без посредници. когато се включат посредници в сделката от танкера до потребителя цената става друга.  

Слотовете са изтъргувани много преди тези 7 танкера от търговци, които се занимават с доставка на газ. 

 

И в момента получаваме азерски газ. Ще ускорим процесите нпо строителството на интерконектора с Гърция. Направени са няколко етапа за приемане на съоръжението. Става дума за съвременен газопровод, който ще осигури над 1 млрд. кубични метра газ. 

 

От 2024 година ще удвоим възможностите за получаване на газ през Александруполис. 

Това, което заварихме не бе добре. Булгаргаз, ако не бе стабилизирана и укрепена и не бяха предоставени 800 млн. лева, тя нямаше с какво да купува газ. Слагаме ред, контрол и управление на кризата. 


Мигрантска криза

Мигрантският натиск се увеличава през последните седмици. Това е резонен натиск в този период на годината. Когато говорим за смъртта на полицаи, това не говори добре за системата и за охраната на границата в тези участъци. Командировани са допълнително служители.  Включени са техника - дронове, вертолети. МВР работи по пресичане на каналите, за да се преустанови този трафик. Отпуска се 1, 5 млн. лева за ремонт на възпрепятстващото съоръжение. 

 

При положение, че има много заварени проблеми в гранична полиция, говори че не докрай са били довеждани нещата. Има множество нарушения на границата, трафик на мигранти от Сирия и Афганистан. Но България е длъжна да пази границата на ЕС и да не допуска това незаконно влизане на мигранти. До края на седмицата предприетите действия от МВР трябва да дадат резултат. Има пробив в системата - това е ясно на всички. Има много въпроси за компетентните органи. 

 

Войната по пътищата

Има непрекъснати полицейски акции. Войната срещу всички неизрядни шофьори дава резултат.  МВР ще отчете резултатите от тези действия. 

Основната задача е да проведем честни и прозрачни избори. Всяко управление е длъжно да направи ревизия с кадровия потенциал. Нормално е да си подбере кадрите. Не може служебното правителство да се обвини в чистка и връщане на модели. Това са нормални рокади. Винаги има аргумент защо се прави. Виждате, че най-големият вой срещу промените идва от самите хора, които са сменени или от партийните централи, които са ги назначили. 

 

Няма капка съмнения за това, че има реваншизъм. Да подбереш хората, с които искаш да постигнеш целите, не може да се облече с реваншизъм. 

Няма съвети за “Газпром” от президента Румен Радев. По общите теми водим диалог. 

Не сме разговаряли с президента за предложението на ИТН за референдум за президентска република. Политическите партии влизат в предизборна кампания. За това е нужно ВНС. 

 

С Путин не е имало разговори. Водят се разговори с ръководството на Турция за мигрантите и доставките на газ. Те са на различно политическо ниво. 

 

Финанси

Не приемам, че държавата на втори август е имала излишък от 1, 5 млрд лева. Винаги е така, това е нормално състояние на фиска на държавата през този период. В края на годината тези излишъци се харчат и се върви към дефицит. Трябва да се вземе дълг от 6, 3 млрд лева. Без този дълг държавата не може да посрещне разходите, гласувани от НС. Ние няма да приключим годината с излишък.  Точно обратното, ще се търси дълг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2765 |21.08.2022 Гълъб Донев се самоизолира след контакт с болен от COVID-19 . 0| 2903 |15.08.2022 Гълъбинов: Има газ от Египет, Кипър, Израел, може да се доставя през гръцката връзка . 0| 3636 |12.08.2022 Радослав Бимбалов: Гълъбът е питомен . 0| 2816 |12.08.2022 Ръководството на МВР се събира на съвещание с Гълъб Донев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads