Реклама / Ads
0| 2149 |16.07.2024 НОВИНИ

Говорителят на ЕС Петер Стано: Все още няма решение за премахване на мерките срещу Косово

.
Говорителят на ЕС Петер Стано Източник: БГНЕС
"Европейският съюз все още не е взел решение за премахване на мерките срещу Косово и дискусиите по тази тема продължават в Съвета, където се обсъжда дали санкциите да бъдат премахнати или не."
 

Това заяви говорителят на ЕС Петер Стано за вестник "Телеграфи", предаде порталът Косово онлайн. Стано говори и за доклада на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

 

"Докладът на върховния представител за изпълнението на изискванията към Косово от страна на ЕС, изразени в Декларацията от 3 юни 2023 г. (Декларация на Върховния представител от името на ЕС) беше изпратен на държавите членки и се проведе първата дискусия през юни", отбеляза Стано. По думите му съдържанието на самия доклад е поверително.





"В своите заключения от декември 2023 г. Съветът призова върховния представител да изготви такъв доклад. Докладът е поверителен документ и няма да бъде публикуван. Върховният представител препоръчва премахването на мерките за Косово, както той подчерта на пресконференция на 24 юни 2024 г. Дискусиите продължават в Съвета“, коментира Стано.

 

По същата тема днес посолството на Германия в Прищина направи изявление, в което заяви, че подкрепя отмяната на мерките на ЕС срещу Косово, но окончателното решение ще бъде взето от всички членки на Европейския съюз.





Припомняме, че ЕС наложи в края на юни 2023 г. наказателни мерки срещу Прищина заради създалото се напрежение след встъпването в длъжност на албански кметове в четири северни общини в Косово, предимно населени със сърби. Мерките обхващат временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово на базата на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и замразяване на поканите за срещи на високо равнище, както и на двустранните посещения, с изключение на онези, свързани със справянето с кризата в Северно Косово в рамките на диалога Косово – Сърбия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2212 |16.07.2024 Експерт: Евтините китайски стоки могат да са бавни убийци . 1| 2592 |16.07.2024 ВСУ са подновили настъплението край Волчанск, след като са се прегрупирали . 2| 2166 |16.07.2024 Щабът на НАТО за Украйна ще бъде в германския град Висбаден . 23| 4493 |16.07.2024 Politico: Вицето на Тръмп означава катастрофа за Европа и Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads