Реклама / Ads
2| 3805 |06.02.2018 НОВИНИ

Граждани излизат на протест срещу бетонирането на Черноморието

.
Граждани излизат на протест пред парламента в сряда (7 февруари). Те ще изкажат недоволството си от приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи, с които се даде зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието чрез удължаване на строителните разрешения за земеделските земи.
 
Протестът ще се състои на задния вход на Народното събрание от 12.30 до 13.00 часа.

"С тези промени се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението. Целта на промяната е да се заобиколят съвременните изисквания и да се продължи елементарното и старомодно застрояване на красивите места на България по стари планове.", гласи позицията на гражданите, които ще посрещнат с протест депутатите в първия им работен ден от новата седмица.

"За нас гласуваните от Народното събрание разпоредби противоречат на чл. 21 от Конституцията на Република България и на целите на Закона за опазване на земеделските земи, които постановяват особена закрила за земеделските земи, определят ползването им само за земеделски цели и допускат промяна на предназначението им единствено по изключение при доказана нужда. С новите разпоредби вместо да осигури закрила, Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя чрез превръщането ѝ в урбанизирана.", посочват още недоволстващите.

Те обръщат внимание на народните представители, че строежът на апартаменти и леглова база извън населените места не е в интерес на развитието на туризма, от който печелят местните хора. Унищожаването на природната стойност и свръх предлагането на настаняване водят до по-малка заетост на съществуващите къщи за гости и семейни хотели и намаляване на доходите на местните хотелиери.

"В допълнение обръщаме внимание на Присъединяваме се към мотивите на Президента за връщане на закона на Народното събрание, както по отношение на противоконституционното му съдържание, така и по отношение на противозаконното му приемане без достатъчно мотиви и без нужното обсъждане в парламента и в обществото.

Припомняме на народните представители, че са длъжни да спазват Конституцията на Република България и да съобразяват действията си с нея, и ги призоваваме да не одобряват повторно върнатите изменения в Закона за опазване на земеделските земи", допълват екозащитниците.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4451 |05.02.2018 Тръгна протестът заради мръсния въздух в София . 0| 4690 |05.02.2018 Синдикатът на служителите на затворите искат реакция от Борисов за протестите им . 0| 4819 |05.02.2018 Андрей Ковачев: Протестите в Гърция заради Македония са за сплашване на Ципрас . 1| 3830 |05.02.2018 Пореден протест заради мръсния въздух в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads