Реклама / Ads
8| 7645 |22.09.2020 НОВИНИ

Граждани питат ЕНП за Борисов: Приемливо ли е такова поведение за европейски политик?

.
Българи в чужбина изпратиха второ отворено писмо до Европейската народна партия, която подкрепя Борисов и ГЕРБ. В него сънародниците ни искат да знаят подкрепя ли ЕНП поведението на българския министър председател.

Въпросите са зададени към председателя на ЕНП Доналд Туск и шефа на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.


Писмото е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, партиите членове и партньори на ЕНП, включително до ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, както и до премиера Бойко Борисов.

До момента отговор от ЕНП няма.

 

Ето и целият текст на писмото:

 

Днес, 22 септември 2020 г., българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател на Европейската народна партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, председател на групата на партията в Европейския парламент. То е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, включително от България, до всички партии членове и партньори на ЕНП, включително до ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, в това число и до премиера Бойко Борисов.

 

Това е второто по рода си писмо, след като на 2 септември група българи, живеещи в Белгия, внесоха официално въпроси до ръководството на ЕНП. До момента отговори на писмото не са получени. Инициаторите на акцията посетиха централата на партията в Брюксел и на 16 септември, когато заявиха, че ще настояват да получат позиция от ЕНП относно институционалната криза в България и продължаващите вече повече от 2 месеца протести срещу кабинета Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев. И при двете посещения в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

В писмото са поставени следните въпроси:

 

На 9 септември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) обяви в социалните медии, че по време на заседание на парламентарната си група ЕНП е заявила пълната си подкрепа за българското правителство. Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) също потвърди това. Новинарското издание Politico обаче съобщава за съвсем различна интерпретация, а именно, че г-н Туск е отказал да даде даде подкрепа на всяка цена. Ето защо питаме г-н Туск да изясни казаното по време на тази среща и да потвърди дали той е изразил подкрепата, която ние асоциираме със „солидарността“, която СССР изрази към Чехословакия през 1968 г., и „Солидарност“ на СССР с военното положение, въведено в Полша през 1981 г.

 

На 15 септември 2020 г. Работната група на Европейския парламент за медиите инициира писмо, адресирано до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски, с искане за спешно разследване на всички нападения от страна на българските полицейски сили, насочени срещу журналисти, публикували информация за мирните протести по улиците на София. Това писмо е подписано от двама евродепутати от ЕНП, съ-председателят Дейвид Каза и евродепутатът Магдалена Адамович.

 

В тази връзка подкрепя ли ЕНП или поне парламентарната група позицията на тези смели колеги? Има ли ръководството на ЕНП коментар изобщо за злоупотребата с полицейска власт в европейска столица?

 

Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?

 

Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

 

Въпроси зададохме и по отношение изявлението на Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, от 10 юли 2020 г., в което се заявява:

„Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната.“

 

„Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години.“

 

В тази връзка по-конкретно попитахме висшите представители на ЕНП:

Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борбата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?

Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?

Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?

Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

 

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена попитахме:

 

Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

 

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент , както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), попитахме:

Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП?

 

За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?

 

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници, зададохме следните въпроси:

 

Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?

 

По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията, визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Писмото е подписано от 55 българи, живеещи в Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Испания, Великобритания, Канада, Нидерландия, Германия, Австрия и Италия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7321 |18.09.2020 Томислав Дончев за протестите: Когато няма усещане за справедливост гражданите не виждат смисъл от държавата . 17| 6160 |17.09.2020 Радан Кънев: Дебатът за България в ЕП е в защита на българските граждани . 29| 8587 |17.09.2020 След думите на Сачева: Граждани масово ще ядат яхния пред МТСП . 8| 6621 |16.09.2020 Българи в Белгия отново в централата на ЕНП. Питат Туск и Вебер за Борисов и протестите /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads