Реклама / Ads
8| 6803 |16.09.2020 НОВИНИ

Българи в Белгия отново в централата на ЕНП. Питат Туск и Вебер за Борисов и протестите /видео/

.
централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел
Днес, група българи в Белгия посетиха отново централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел. Целта на визитата бе да се провери какво се случва с отговора на писмото, което е депозирано там на 02 септември.
 

Тогава сънородниците ни изпратиха въпроси до Доналд Туск, председател на ЕНП и до Манфред Вебер, шеф на групата на партията в Европейския парламент. В писмото се пита дали ЕНП подкрепя българското правителство и премиера Борисов и в частност борбата с корупцията. Поискан е и коментар относно протестите в страната.

 

Българите задават и въпроси относно позицията на ЕНП по изтеклите записи на Борисов и предложените от ГЕРБ конституционни промени, свързани с увеличаващата се недосегаемост на главния прокурор и др.

 

"Тъй като отговор все още не е получен в следващите дни ще бъде изпратено ново писмо с тези и допълнителни въпроси.", съобщават сънародниците ни в Брюксел, които изпратиха за Фрог Нюз видео на живо и текстът на отправените въпроси.

 

Вижте видеото и какво пишат българите от белгийската столица:

 

 

 

Припомняме въпросите, които бяха поставени в писмото от 02 септември до представителите на ръководството на ЕНП, член на чието семейство е управляващата партия ГЕРБ:

 

*Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?
 

*Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?
 

Въпроси зададохме и по отношение изявлението на Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент от 10 юли 2020 г., в което се заявава:

Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната.

 

Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години.“

 

В тази връзка по-конкретно попитахме висшите представители на ЕНП:

 

*Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент  към българското правителство относно борабата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?
 

*Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?
 

*Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?
 

*Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?
 

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на Главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена попитахме:

 

*Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант? 
 

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент , както и в пленарна зала на Европейския парламент  за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), попитахме:

 

*Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП? 
 

*За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?
 

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници, зададохме следните въпроси:

 

*Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?
 

*По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията,  визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5658 |16.09.2020 Станишев към Урсула фон дер Лайен: Хиляди хора в България протестират за европейските ценности, очакват ЕС да чуе гласа им . 14| 6937 |16.09.2020 Нидерландска евродепутатка: Случващото се в България буди безпокойство . 4| 5473 |16.09.2020 Прокуратурата отново иззе ценности от офиса на Божков . 6| 10317 |15.09.2020 Анна Заркова: ”Друга” България? Няма такава. България е една

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads