Реклама / Ads
0| 5909 |14.09.2022 НОВИНИ

„ЕНП и ГЕРБ злоупотребяват с авторитета и правомощията на ЕП“: Борисов в дневния ред на евродепутатите

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Европейската комисия отказа да вземе страна в проведения в сряда вечер дебат в Европейския парламент за задържането на бившия премиер Бойко Борисов през март. Дебатът премина при слаб интерес, като се думата по него взеха 14 евродепутати, шестима, от тях български.
 

„Европейската комисия няма компетентност да се произнася по отделни случаи. Това е работа на националните съдебни органи. Поддържаме тази линия, независимо от личността, за която става дума“, заяви еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс.


 Той посочи, че България има проблеми с върховенството на правото, които са посочени в годишния доклад на Комисията и че те са свързани с възможността за съдебно преследване срещу главния прокурор, провеждането на конкурси за вакантните места в съдебната система, стандартите на работа на ВВС и борбата с корупцията.

 

Дебатът в Европейският парламент за ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов през март тази година бе по искане на депутати от ЕНП, които подкрепиха Борисов веднага след задържането му и дори изпратиха в София спешна мисия от евродепутати, в дневния ред на заседанието бе включена точката „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България“.

 

„Ние осъждаме решително този незаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов, задържането му е против основните европейски права“, заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер. Като мотив за дебата той посочи върховенството на закона в Европа, но получи обвинения – че това искане е предизборен акт преди вота в България.

 

„Оценката на днешния дебат е еднозначна – злоупотреба от страна на ЕНП и ГЕРБ с авторитета и правомощията на ЕП. Недопустим опит за внушения и вмешателства в политическите процеси в една независима държава-членка по време на предизборна кампания“, каза Цветелина Пенкова от „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в ЕП.

 

Колегата й Иво Христов отбеляза, че 18 дни преди изборите, „Европейският парламент услужливо организира дебат по казус, който беше решен от българския съд“.

 

Румънският евродепутат Рамона Стругариу от либералите, каза, че дискусията е сбъркана, тъй като „Борисов не може да бъде героичен лидер на опозицията“, който се бори за законността. „Ако с такива дебати се опитвате да го възстановите на власт, ще страдате“, каза Стругариу.

 

Андрей Ковачев и други негови колеги от ГЕРБ обаче лансираха версията, че Борисов е задържан, тъй като е подкрепил Украйна във войната с Русия и е обещал изпращането на българско оръжие за Киев.

 

От „Продължаваме Промяната“ се въздържаха от коментар. Преди дни обаче пред bTV съпредседателят на формацията Кирил Петков определи дебата като „отчаян ход на Борисов“.

 
„Нито ЕНП, нито някой друг ще ни спре да сложим закона над всичко. Арестът му беше първата стъпка, след 2-ри октомври ще си довършим работата“, заяви Петков.

 

Припомняме, че бившият премиер бе задържан в дома си в Банкя на 17 март вечерта, а след това отведен и в ареста за 24 часа. Заедно с него бяха задържани и пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

 

Арестът на Борисов бе обявен за незаконен на 24 август. „Заповедта за задържането му не покрива стандарта за законност и за непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, постанови Административният съд.

 

В началото на април пък шефът на групата на ЕНП Манфред Вебер и водещи евродепутати сезираха с писмо и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. „Неоправданото задържане на представители на опозицията поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България“, каза Вебер.

 

Преди няколко дни той и евродепутати изпратиха ново писмо до ЕК с искане тя публично да осъди действията на българското правителство начело с Кирил Петков и на МВР по ареста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2798 |14.09.2022 И. Бакалов: Охранени анализатори предъвкват правителство „ГЕРБ-ПП-ДБ“, докато тихо хрупат на яслата на ГЕРБ . 0| 16742 |09.09.2022 Делян Добрев се скара на Ризова. Петков би говорил с него, ако ГЕРБ пенсионира Борисов . 0| 2997 |08.09.2022 Даниел Смилов: ГЕРБ на власт и цените падат? Как ни лъжат с ентусиазъм и талант . 0| 3601 |07.09.2022 Министър Шишков: По времето на ГЕРБ е имало безхаберно отношение към закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads