Реклама / Ads
10| 3448 |24.03.2021 НОВИНИ

”Грийнпийс”: 70% от водата в България е отишла за охлаждане на ел. централи

.
Над 70% от общото количество вода, използвано в България през 2019 г., е било предназначено само за охлаждане в енергетиката. Принос към тази висока консумация на вода има и ядрената енергетика. Това показват данни на природозащитната организация “Грийнпийс България”.
 

В докладът “Мръсното завещание на въглищата” пък се правят няколко обезпокоителни констатации за тревожните нива на замърсяване край ТЕЦ “Бобов дол”. Заключенията са, че отпадните потоци от централата и/или свързаното с централата черно езеро оказват сериозно влияние върху качеството на водите и утаечните слоеве на река Разметаница. В рамките на проучването бяха открити доказателства за изхвърляне на значителни количества пепел в реката от централата и нейното черно езеро на 21 май 2019 г. Екологичното състояние на реката за периода 2017 – 2019 г. е оценено с най-ниския възможен клас – “много лошо“.


Съгласно европейските разпоредби, България има задължение да подобри състоянието на компрометирани водни басейни на територията си.


Енергетиката, когато разчита на изкопаеми горива като въглища и газ, както и на ядрено гориво, е секторът с най-интензивно използване на вода. Най-голям дял от водата, която се изразходва в България, обезпечава само нуждите от охлаждане в енергетиката, посочват от “Грийнпийс”.


В България, в критично застрашени от безводие райони са съсредоточени 90% от капацитета на въглищни ТЕЦ. Седем електроцентрали с общ капацитет около 4 GW, работещи на средно натоварване от около 42%, използват 30.4 милиона куб. метра вода на година. Това количество се равнява на основните нужди от вода на 832 хиляди души за една година, ако на човек се полагат по 100 л. на ден. При прогнози за все по-непредсказуеми промени в наличието на водните ресурси се създава опасност от несигурност за производство на енергия, което толкова силно зависи от големи количества вода, става ясно още от данните на природозащитната организация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3116 |24.03.2021 Роберт Кох институт: България ваксинира 4 пъти по-бавно от Румъния . 5| 3137 |24.03.2021 България е на последно място по усвояване на средства от ЕС в подкрепа на заетостта при пандемия . 24| 7410 |24.03.2021 Предизборна лакардия за ЦСКА на ”войводата” Каракачанов . 5| 3103 |24.03.2021 Изгонен руски дипломат не може да напусне България заради коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads