Реклама / Ads
2| 3555 |04.03.2021 НОВИНИ

”Грийнпийс”: България установява тревожни нива на замърсяване край ТЕЦ ”Бобов дол”

.
Източник: БГНЕС
Въглищната топлоелектрическа централа ”Бобов дол” нанася сериозни вреди върху околната среда в Югозападна България, показват заключенията в доклада ”Мръсното завещание на въглищата”, публикуван от ”Грийнпийс” - България, съобщиха от неправителствената организация.
 

Според заключенията, отпадните потоци от ТЕЦ "Бобов дол" и свързаното с централата черно езеро оказват сериозно влияние върху качеството на водите и утаечните слоеве на река Разметаница.

 

Разметаница е приток на река Джерман, която се влива в Струма, а оттам потоците стигат до Бяло море. Така замърсяването засяга не само областта около ТЕЦ "Бобов дол", а и преминава границите на България, посочват от организацията.

 

Докладът включва и тримесечно наблюдение на замърсяването на въздуха, проведено в Големо село, както и предишно дългосрочно измерване на токсичните газове азотен диоксид и серен диоксид, извършено от "Грийнпийс" - България. Включени са данните и от официален мониторинг, осъществен от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, резултатите от който са получени по процедура за достъп до информация. Анализите на замърсяването на водите и въздуха са направени в лабораторията на "Грийнпийс" в университета в Екситър, Обединеното кралство. Изследването на качеството на въздуха е установило пет случая на превишавания на среднодневната норма за фини прахови частици на Европейския съюз и Световната здравна организация. Това е сигнал за потенциално наличие на по-мащабен проблем, тъй като законодателството на ЕС допуска само 35 превишения годишно, отбелязват от "Грийнпийс". Отчетени са и 11 превишения на препоръчителните според СЗО среднодневни стойности за серен диоксид.

 

"Докато водата става все по-оскъден ресурс, не можем да си позволим да я замърсяваме с остарели технологии за производство на енергия, които едновременно с това усилват климатичната криза и причиняват здравословни проблеми със замърсяване на въздуха",  отбелязва Десислава Микова, координатор на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс" - България.

 

От организацията посочват, че по отношение на този проблем са подавали множество сигнали, но няма адекватен отговор от страна на компетентните органи.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4324 |04.03.2021 Николай Марков: Политическите ни лицемери марионетки не са България! . 3| 3491 |04.03.2021 „България е там, където сте вие“: Ванкувър и Подгорица също засияха в бяло, зелено и червено . 14| 3483 |04.03.2021 Парламентарна комисия решава да поръча ли България от руската ваксина ”Спутник V” . 29| 4154 |03.03.2021 Петър Стоянович: На 3-ти март България се ражда като политически труп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads