Реклама / Ads
2| 10058 |21.03.2024 НОВИНИ

Гроб за 20 хил.лева: Новият директор на софийските гробища сигнализира прокуратурата

.
Централни гробища
Схема за продажба на гробни места е разкрита в Централните софийски гробища. Цената на един гроб е стигала до 20 хил.лева, съобщи временният директор на "Гробищни паркове" Румен Димитров на пресконференция в Столичната община. Всички факти около разкритията са предадени днес на прокуратурата, добави той.
 

Той е поел ангажимент пред кмета на София Васил Терзиев да разкрие проблемите в деветте гробищни парка на града и да предложи решения. Димитров е на този пост от средата на януари и оттогава извършва проверки. Той се оплака, че постоянно е заплашван, но не посочи конкретно от кого. Каза, че умишлено няма да назовава имена на замесени в "престъпната група", която действала, защото липсвала охрана. "Също така липсват 2 км ограда", очерта проблемите на софийските гробища, които са с обща площ 2900 дка.


В разкритата схема са участвали служители на общинското предприятие "Гробищни паркове", уточни Димитров за "Дневник". Те вече са уволнени, общо 35 души, някои от тях дисциплинарно.

 

Схемата : първо се пише заявление до гробищната администрация, че жител на София иска да се преместят тленните останки на негов близък, погребан в далечно село, в софийско гробище, защото иска да почита често гроба му.


Най-често лицата са от село Биково (Сливенско) и заявлението е със "сърцераздирателен текст, който е еднакъв", по думите му, във всички писма с подобно искане.


"Лицето получава разрешение за преместването и костите уж се препогребват в предварително отчуждено гробно място и то в красивата зона на Централните софийски гробища. Дава се и право да се купи за вечни времена мястото срещу 570 лева", обясни Димитров.


В следващ момент се намира човек, който наистина търси гробно място за свой близък. На него му се преотстъпва мястото пред нотариус срещу доста по-сериозна сума.


"Моята информация е, че когато са липсвали места в Централните софийски гробища, едно гробно място е стигало до 20 хиляди лева. В момента са около 10 хиляди, но скоро пак ще има недостиг на места и отново може да скочат", каза директорът.


Друг начин за незаконна продажба е на т.нар. санитарни алеи в гробищните паркове. Това са задължителни празни зони, оставени между алеите и гробовете. Престъпна група е разграфявала тези санитарни пространства на нови гробни места и ги е продавала.
"Издадох заповед повече да не се продават гробни места в санитарни алеи", заяви Димитров. Той призова за нормативни промени, които първо да бъдат сериозно обсъдени на обществени дискусии.Трета схема е да се заличават парцели с отдавна погребан покойник, като се маха надгробната плоча и мястото се представя за свободно. Това се допуска от действащата Наредба за погребално-обредната дейност в Столичната община, приета през 2017 г. Ако при изтичането на осмата година от погребението близките на покойника не платят законна такса за следващите 15 години, директорът на гробищата или районният кмет могат да предоставят мястото за ново погребение, като останките на погребания се препогребват в същия гроб.


Схемата с тайно заличаване на по-стари и неподдържани гробни места не би могла да съществува, ако се води строга отчетност и ясна карта на гробнищния парк. Вероятно и затова е "поддържан" умишлен хаос в документацията.


"Решението на проблема е в пълно заснемане на гробищните паркове, след това цялостно въвеждане на данните, които съществуват и цифровизация", смята Димитров. Той е временно назначен на поста до провеждането на конкурс, в който заяви, че ще участва.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7863 |21.03.2024 АКФ: Какво всъщност е имало в доказателствата, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция? . 0| 2371 |21.03.2024 Израелски министър: Ще превземем град Рафах, дори това да доведе до разрив в отношенията със САЩ . 7| 2535 |21.03.2024 Магистрати от цяла Европа искат проверка в България заради тормоза над съдия Цариградска . 15| 2404 |21.03.2024 ГЕРБ отговориха на ПП-ДБ: Заставаме твърдо зад Мария Габриел, разговори са възможни само след оттеглянето на Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads