Реклама / Ads
16| 5474 |23.09.2014 НОВИНИ

Групата във Фейсбук: Иван Искров лъже и нарушава законите

.
Протест пред БНБ
По повод на интервюто на Иван Искров преди дни, в което той се учуди от факта, че вложителите в КТБ протестират пред БНБ, от групата „КТБalive“ отговориха с открито писмо до медиите.В него се изброяват лъжите на управителя на Централната банка, според над 5500 вложители на средства в КТБ и се посочва кой според пострадалите от ситуацията е виновен.
 
Сред отправените обвинения към Искров е и това, че не изпълнява Европейска директива и не е предложил синхронизиране на нашето законодателство с европейското в банковата система.

Накрая от името на вложителите в КТБ отново се поставя искане за оставката на Иван Искров от поста управител на БНБ.

Ето и целия текст на писмото на „КТБalive“:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Организатори на групата „КТБalive“, която е създадена във фейсбук и наброява над 5500 души, жертва на Вашето отношение към проблема на Корпоративна Търговска Банка АД, са Даниел Божилов и Борис Михайлов. По тази причина за нас остава загадка кой от тях сте визирали във Вашите вопли, че друг е виновен, че вложителите на банката нямат достъп до депозитите си и БНБ е неспособна да реагира адекватно и да изпълнява функциите си въведени и по Закон.

От контекста на Вашето изказване установяваме, че изразявате учудването си, че НИЕ вложителите в Корпоративна Търговска Банка АД протестираме под Вашите прозорци и се опитвате да внушите някакви задкулисни интереси на организаторите на протестите, като намеквате за тяхна свързаност с някого, под чиито прозорци трябва да се протестира, но умишлено се отклонява вниманието към Вас.

В тази връзка се чувстваме длъжни да дадем отговор на обществото на този въпрос: „ЗАЩО ПРОТЕСТИТЕ СА ПРЕД СГРАДАТА НА БНБ И ЗАЩО ИСКАМЕ ТОЧНО ВАШАТА ОСТАВКА, КАКТО И ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ ПРОКУРАТУРАТА И ДРУГИТЕ КОМПЕТЕНТНИ ОРГАНИ“. Причините са много, но ние ще изброим най-важните от тях.

1. Първата причина е защото БНБ и Вие, като дългогодишен управител на тази институция, сте виновен и отговорен за това, че ние сме лишени от достъп до законните ни влогове в КТБ.
Причините за това са няколко. На първо място съгласно чл. 2, ал. 4 от Закона за БНБ „Българската народна банка съдейства за създаването и функционирането на ефективни платежни системи и осъществява надзор върху тях.“
От състоянието на КТБ в момента е безспорно, че това изискване на закона, на иначе стриктно спазващата закона БНБ, не е изпълнено. В момента КТБ не може да бъде наречена „ефективно функционираща“. От друга страна няма спор, че БНБ не е изпълнила и второто основно предписание на закона да упражнява ефективен надзор на кредитните институции. В резултат на незаконосъобразните действия на БНБ в рамките на дълги години (от които 11 под Ваше ръководство) резултатът в момента е, че НАШИТЕ сметки са блокирани, редица вложители и предприятия са в крайно тежко положение, като благодарение на усилената Ви работа има вече и починали вложители.
Най-отговорен за неизпълнение на тази законова разпоредба, обаче, ние определяме Вас. Причините за това се коренят в чл. 18, ал. 1 от ЗБНБ според който: „Управителят на Българската народна банка организира, ръководи и контролира дейността на банката“.
Тъй като предвиждаме наивните Ви оправдания, че в случая вината е и на подуправителите, ще акцентираме и на разпоредбата на чл. 12, ал. 2 от ЗБНБ съгласно който подуправителите, макар и да се избират от Народното събрание, то изборът е предопределен от ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. А от това следва, че с Вашето предложение Народното събрание им делегира права, но ОТГОВОРНОСТТА за техния избор и последващите действия е единствено и само Ваша.

2. Втората причина е, че ВИЕ и УС на БНБ в редица случаи откровено лъгахте без да Ви мигне окото българското общество и вложителите. Примерите за това са многобройни, като ще посочим само няколко от тях:

А) Лъгахте, че българското банково законодателство е хармонизирано с европейското. Писмото на г-н Фол, генерален директор на дирекция „Вътрешни пазари и услуги“ на ЕК, адресирано до Вас и тогавашния министър на финансите, категорично посочва, че вложителите е следвало да получат достъп до 20 работни дни от спиране на плащането на банката. Това е условие по Директива 94/19/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 1994 г. относно схемите за гарантиране на депозити и Директива 2009/14/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2009 г. за изменение на Директива 94/19/ЕО. Съгласно чл. 288, ал. 3 от ЗФЕС (Договор за функциониране на Европейския съюз) „Директивата е акт, който обвързва по отношение на постигането на даден резултат от държавите-членки, до която е адресиран, като оставя на националните власти свобода при избора на формата и средствата за постигане на резултата.“
Няма спор, че България като страна-член на ЕС е подписала горепосочените директиви. Няма спор, че сроковете им за въвеждане отдавна са изтекли. От обстоятелството, че НИЕ вложителите нямаме достъп до сметките си вече над 3 месеца, е ясно, че РЕЗУЛТАТЪТ от тези директиви не е постигнат. Следователно е напълно ясно и за лаиците, че Р. България не е изпълнила задълженията си по тези директиви и нашето законодателство НЕ Е ХАРМОНИЗИРАНО с европейското. Не случайно вече е открита НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА за това.
Но за да не слушаме, че „това НЕ ЗАВИСИ от НАС“ (основният рефрен от Вашето интервю, в което тази реплика се повтаря над 20 пъти), трябва да отбележим за незапознатата аудитория – хармонизирането на банковото законодателство се извършва по ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БНБ съвместно с Министъра на финансите. Видно от стенограмите за изменение на законите с цел тяхната хармонизация, законопроектите са внесени в Народното събрание от Министерски съвет по предложение на Министъра на финансите, съвместно с Управителя на БНБ. Във всички заседания на комисиите в Народното събрание са участвали представители на БНБ, като тези законопроекти са приети в чист вид (т.е. без изменения от депутати или парламентарни групи). Трябва да бъдат напомнени и множеството Ваши изяви по конгреси, срещи, симпозиуми и т.н., където многократно ЛИЧНО сте акцентирали колко е добро и добре хармонизирано българското законодателство. Излиза, че това са били лъжи.

Б) Друга лъжа е прессъобщението на УС на БНБ изнесено ЛИЧНО от ВАС по медиите, а именно:
„По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.“
Коментарите, че КТБ е с висока ликвидност и капиталова адекватност са излишни, при положение, че само три дни по-късно КТБ е поставена под специален надзор.
В тази връзка следва да се отбележи, че вероятно всички предишни твърдения колко е добра КТБ също са били лъжа.

В) Във Ваше изявление беше категорично заявено:
„Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество Креди Агрикол-България ще отворят на 21 юли в 9.00 часа. Това съобщи извънредно БНБ.“
Обстоятелството, че КТБ не отвори на 21 юли в 9.00 часа категорично показва, че за пореден път сте излъгали.

Г) Друга лъжа е, че БНБ е предложила решение по проблемите в КТБ, което обаче не е прието от Народното събрание.
Съгласно българското законодателство БНБ, макар и независима, е част от изпълнителната власт в страната. Съгласно определените функции по ЗБНБ Народната банка следва да решава проблеми като този с КТБ в рамките на действащото законодателство. Такова решение НЕ Е ПРЕДЛАГАНО НА НИКОГО.
В случая ВИЕ подменяте (за кой ли път) смисъла на законите, като определяте законодателните промени, инициирани от БНБ, като предложено решение. Това обаче отново е лъжа, защото по ЗБНБ Банката НЯМА ПРАВО НА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА. Следователно да твърдите, че сте предложили решение за изменение на закон, е извън Вашите компетенции и това не може да бъде решение.

Д) В контекста на лъжите с последното си интервю, как Ви трябва политическо решение на проблема, Вие отново лъжете. Съгласно разпоредбата на чл. 44 от ЗБНБ:
„При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания на Министерския съвет и на други органи и институции.“
Разпоредбата е пределно ясна и реално с Вашите вопли Вие искате да накарате настоящия или следващия Министерски съвет и Парламент да НАРУШАТ ЗАКОНА, за да свършат несвършената от Вас работа.

Е) Лъжа са и Вашите твърдения, че Вие и подчинените Ви работите денонощно и припадате пред компютрите, за да решите НАШИЯ ПРОБЛЕМ.
От плажовете на Анталия или ливадите на Банско вършите толкова работа, г-н Искров? Тъй като цялата страна знае как в разгара на банковата криза с КТБ Вие излязохте в отпуск и прекарахте 10 дни в Банско, а след това една седмица в Анталия.
С това лъжите на УС на БНБ и Вашите не свършват, но ако трябва да посочваме всички, едва ли ще ни стигне времето.
Това, че непрекъснато сте ни лъгали и продължавате да ни лъжете малък повод да протестираме под Вашите прозорци ли Ви се струва?

3. Третата причина протестите да бъдат пред сградата на БНБ е, че от възникване на кризата с КТБ БНБ чрез своя управител и управителен съвет действа напълно неадекватно, а за съжаление и неравнопоставено по отношение на банките, респ. спрямо вложителите на КТБ и ПИБ.
Всички знаем какво се случи при атаката срещу КТБ и как банката беше оставена без никаква подкрепа от БНБ, както знаем и как реагира Управителят на БНБ, УС на БНБ и другите отговорни фактори в държавата при подобната атака седмица по-късно по отношение на ПИБ.
Всички знаем как на тази банка беше оказана ликвидна подкрепа за над 1,5 млрд. лв. и как в момента вложителите в ПИБ нямат проблем да ползват сметките си.
При вложителите в КТБ, обаче, нещата са на другия полюс – въпреки европейските изисквания те са лишени от достъп до средствата си, някои от нас не могат да се препитават, други не могат да се лекуват, а трети умират.
На тези проблеми, обаче, Управителят на БНБ, който само дни по-рано им обясняваше как всичко е отлично в КТБ и как те през цялото време следят и знаят какво се случва в Банката, с ехидна усмивка заяви на пресконференцията на 20.06.2014 г., че се надява не всички средства на вложителите да са в тази банка.
Е, за съжаление сметките на много вложители са единствено и само в КТБ. За съжаление ние сме се подвели по лъжливите изявления на Управителя на БНБ и УС на БНБ, че българската банкова система е много стабилна. Така че, г-н Искров, ние се доверихме на българските банки именно поради Вашите уверения. Но както установихме в последствие, САМИЯТ ВИЕ не им се доверявате, тъй като от ВАШИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ пред Сметната палата се вижда, че още в началото на тази година ВИЕ и СЕМЕЙСТВОТО ВИ сте изтеглили над 400 хил. лв. спестявания от банките в България. Видно е, че не сте придобили и нищо в този период, което налага единствения извод, че сте си извадили парите от „СТАБИЛНАТА БАНКОВА СИСТЕМА“ и ги държите незнайно къде.

4. И последната причина, която искаме да изложим за протестите пред Вашите прозорци е, че съгласно действащото законодателство (което ВИЕ непрекъснато твърдите, че спазвате стриктно) ЕДИНСТВЕНИЯТ КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН да реши този проблем е БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА. Да, за Ваше учудване законът изисква Вие и УС на БНБ да решите проблема и то сега. Не някога, не политиците, Правителството и т.н. БНБ е длъжна да реши проблема по действащия закон. Всичко останало са празни приказки, оправдания, бягане от отговорност и терор върху вложителите и коректните кредитополучатели в КТБ.
До сега от ВАС адекватни действия не видяхме. Единствените резултати, които са видни, са че нямаме достъп до средствата си, че много от клиентите на КТБ, които получаваха пенсии, заплати, ползваха разплащания и т.н., принудително бяха изгонени от КТБ, както и че КТБ под управлението на Вашите квестори с всеки един месец има все по-голяма загуба.
Съгласно стриктно спазвания от Вас закон, в случая Закона за кредитните институции, специалният надзор е процедура по ОЗДРАВЯВАНЕ НА ИЗПАДНАЛА В ЛИКВИДНА КРИЗА БАНКА. Чл. 115, ал. 1 от ЗКИ изрично посочва „За да се оздрави банка, при която е налице опасност от неплатежоспособност .....“

При тази правна уредба как да приемем Вашите твърдения, че сте голям експерт в банково дело, че като разгонвате клиентите на банката, правите безконечни одити, не знаете какво е реалното положение на банката (при положение, че стриктно спазвания от Вас закон Ви дава срок от пет работни дни да установите това, чл. 36, ал. 3, във връзка с чл. 36, ал.2, т. 1 от ЗКИ), нямате оздравителна програма, ВИЕ стриктно спазвате закона като провеждате процедура за ОЗДРАВЯВАНЕ НА БАНКАТА?

Надяваме се, че от всичко изложено дотук вече на всички в страната и особено на г-н Искров е станало ясно ЗАЩО ОРГАНИЗИРАНИТЕ ОТ НАС ПРОТЕСТИ СА ПРЕД СГРАДАТА НА БНБ, като исканията са: БНБ да си свърши работата, за която плащаме от нашите данъци и Управителят на БНБ да бъде незабавно уволнен поради очевидно несправяне с работата си.

Благодарим за отделеното внимание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7324 |23.09.2014 Цв. Василев: Целта на атаката е фалит на КТБ и придобиване апетитни активи на безценица . 8| 4598 |19.09.2014 Проф. Петър Иванов: Мъртвите души обслужват мафията в България . 11| 5583 |19.09.2014 Иван Генов: Дни наред са умували как да ме махнат . 18| 8368 |09.09.2014 Адв. Симеонов пред Фрог: Цацаров измести Иван Искров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads