Реклама / Ads
0| 5620 |23.06.2015 НОВИНИ

Иван Искров се оправда с политиците и БНР за фалита на КТБ

.
Иван Искров
Предложението на БНБ за спасяване на КТБ е можело да бъде успешно изпълнено, но не е получило политическа подкрепа и това на практика е довело до фалита на трезора. Оставката ми не е плод на натиск, подал съм си я с намерение да не преча да се определи мой заместник. Това заяви в "Още от деня" на БНТ Иван Искров.
 
Гуверньорът каза още, че е обещал да подаде оставкау когато политиците бъдат готови с негов заместник и е изпълнил обещанието си. Моделът на КТБ възникна през много години, при много парламенти и при много правителства и едва ли аз и моите колеги от централната банка са причина за това, прехвърли вината от себе си и БНБ за фалита на КТБ Искров.

БНБ не управлява банките, те се ръководят от своите легитимни органи, нека приключи разследването и да се види има ли вина и в отдел „Банков надзор, допълни Искров.

Шефът на БНБ призна, че на 17 юни 2014 година са заявили, че няма основание за притеснение и за стабилност в КТБ, за да се успокоят хората. Според него, причина за паниката на следващия ден и лавинообразното теглене на пари е било прочетено по БНР изявление, че има задържан директорът на „Банков надзор” и БНБ крие това.

Искров показа заглавната страница на проекта, който бе обсъждан при президента Плевнелиев на 14 юли и за който се носят различни слухове, включително и за исканата „банкова ваканция” и затваряне на търговските банки малко преди това. Подробности обаче гуверньорът не даде, а се задоволи със свое тълкуване на съдържанието на документа. Той каза, че от стенограмата може да се види кой какво е казал и предложил.

Направихме всичко възможно КТБ да продължи да работи и всички вложители да си получат парите, каза Искров. Той призна, че е имало обсъждане на „банкова ваканция” и това е било опит да се „бутне държавата”. Това обаче е станало в неделя преди срещата на 14 юни 2014 година и отново в президентството.

Според Искров клипът, на който пеят с Цветан Василев, е бил предупреждение към определени хора да оставят на мира Цветан Василев и да не пипат неговото имущество. Той обясни, че не е близък със собственика на КТБ.

Никога не съм бил ничия марионетка. Свършил съм си работата по единствения законен начин с цел да преструктурираме банката и да я отворим. За жалост, не получихме политическа подкрепа. Със сигурност няма да се занимавам с политика. Важно за ме е парламентът да избере управител. На разположение съм, при желание ще ги подпомогна, завърши Искров..
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4632 |23.06.2015 Стоянова: Искров да чисти своите плевели, не чуждите . 0| 9010 |23.06.2015 Н. Слатински: КОЙ го причини Искров на държавата? . 0| 4633 |23.06.2015 Искров връчи оставка! . 0| 4490 |20.06.2015 Трима пострадаха при сбиване в автобус в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads