Реклама / Ads
1| 850 |28.10.2024 НОВИНИ

Грузия: Руската партия спечели изборите, опозицията ги обвини, че са ги откраднали, а президентът призова за протести

.
Грузинската Централна избирателна комисия обяви вчера, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ е победител на произведените в събота парламентарни избори. Опозиционните партии обаче не признават резултатите, а наблюдателите на ОССЕ определиха вота като „отстъпление от демокрацията“. Снощи грузинският президент Саломе Зурабишвили също каза, че не признава резултатите и заяви, че страната е станала жертва на „руска специална операция“, целяща да я отклони от пътя към Европа, предаде АП.
 

По данни на председателя на ЦИК Гиорги Каландаришвили „Грузинска мечта“ (ГМ) – консервативна популистка партия, създадена от натрупалия богатството си в Русия милиардер Бидзина Иванишвили, събира 54,09% при преброени 99,6 процента от гласовете. Според Каландаришвили, цитиран от Радио „Дойче веле“, обединението на 4 прозападни опозиционни съюзи събира 37,58 процента.







Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа казаха, че изборите в Грузия са били помрачени от медийна поляризация и реч на омразата, насочени както към опозицията, така и към гражданското общество, пише БТА.

 

Както отбелязва Би Би Си, веднага след края на изборния ден два екзитпола – на Edison и на HarrisX, проведени за опозиционни телевизии, даваха на ГМ съответно 40,9% и 42%, а на обединението от опозиционни партии – 51,9% и 48 на сто. Но допитване за големия, подкрепящ правителството телевизионен канал Imedi даде на ГМ 56 процента. Малко по-късно ЦИК излезе с първоначални предварителни резултати.

 

Грузинската ЦИК си навлече критики за това, че е твърде приближена на правителството, посочва Би Би Си, както и за припряното прокарване на избирателни промени в навечерието на изборите, без да са проведени достатъчно консултации.

 

Бившият грузински посланик в ЕС Натали Сабанадзе каза, че понастоящем ЦИК  е „изцяло в ръцете на управляващата партия“. Председателят й Каландаришвили обаче изтъкна, че цялата система за гласуване е била проверена от чуждестранни специалисти и само 20 от общо 15 000 машини са дали дефект.

 

СССР може да не съществува повече от 30 години, пише Би Би Си на сайта си, но Москва продължава да смята голяма част от старата съветска империя за свой „заден двор“ и руска сфера на влияние. Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявлението на президента Зурабишвили, че не признава резултатите от парламентарните избори, тъй като според нея това означава „подчинение на Грузия на Русия“ и че „никой не може да отнеме европейското бъдеще на Грузия“, й зададе риторично въпроса защо бъдещето на Грузия да е по-лошо от европейското, цитира я ТАСС. „Имам въпрос към Зурабишвили: защо грузинското бъдеще да е по-лошо от европейското, нека напомня на френската гражданка, че Грузия е по-стара от Франция“, написа Захарова в „Телеграм“. 







Зурабишвили каза още, че в страната все едно са били произведени "руски избори", а технологията е била използвана за прикриване на фалшифицирането. Такова нещо никога не се е случвало преди", заяви държавният глава, цитирана от АП.

 

Понастоящем Русия е окупирала 20% от територията на Грузия след война през 2008 г., продължила само 5 дни. По-рано тази година директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин обвини САЩ, че планират „цветна революция“ в Грузия, припомня Би Би Си.

 

В неделя Грузия изпадна в политически смут, коментира Франс прес, след като управляващата партия обяви победа на парламентарните избори, обявени от опозицията за „фалшифицирани“.

 

ЕС беше предупредил, посочва АФП, че съботното гласуване е съдбоносно за демокрацията в страната и ще предопредели шансовете на Тбилиси за присъединяване към общността. Група международни наблюдатели обявиха, че вотът е бил помрачен от „неравнопоставеност на предизборната кампания, натиск и напрежение“, отчитайки същевременно, че като цяло изборният ден е бил добре организиран.

 

Опозиционните партии заявиха, че гласуването е било манипулирано и отказаха да признаят обявените резултати. Тина Бокучава – лидерка на опозиционното Единно национално движение (ЕНД), което застъпва проевропейски дневен ред, каза, че резултатите са били „фалшифицирани“, а изборите „откраднати“. „Това е опит да бъде откраднато бъдещето на Грузия“, каза Бокучава и декларира, че ЕНД няма да приеме резултатите. Юристът Ника Гварамия – лидер на либералната партия „Ахали“ ("Коалиция за промяна"), определи начина на произвеждането на вота като „конституционен преврат“, извършен от правителството, цитира двамата политици АФП.

 

Наблюдател на изборите в село Садахло в Югоизточна Грузия е заявил пред АФП, че е „станал свидетел на масово предварително поставяне на бюлетини в урните и казал, че според него става дума за „координирано гласуване повече от един път в полза на ГМ".







Анализаторът Гела Васадзе от Грузинския център за стратегически анализи е на мнение, че кавказката държава потъва в „политическа нестабилност за неопределен период и че нейните надежди за ЕС са угаснали“. Според Васадзе обаче, на опозицията й липсват харизматични лидери, които да канализират народния гняв в протестна вълна, която да може да донесе политическа промяна“.

 

Подкрепата за прозападните опозиционни формации, пише в анализ в. „Гардиън“, като цяло идва от градските райони и по-младите гласоподаватели. 56-годишният Иракли Шенгелия, който работи в ресторант, казва за „Гардиън“, че се радва, че ГМ остава на власт, защото партията „гарантира мира и стабилността с Русия“ и споделя неговите консервативни ценности.

 

Според основателя на ГМ Иванишвили грузинците са били изправени пред лесен избор – правителство, което им служи или „чуждестранни агенти, които ще изпълняват единствено заповедите на чужда държава“. Иванишвили непрестанно повтаряше, че съществува „глобална партия на войната“, която тласкала грузинската опозиция към включване във войната в Украйна. За мнозина гласоподаватели това предизборно послание сработи, обобщава Би Би Си.

 

Опозицията обвини ГМ, че е използвала „административния си капацитет“ по време на изборите – широк термин, обхващащ притискането на държавни служители да гласуват по определен начин и предлагане на пари на избиратели, главно в селските райони, посочва „Гардиън“.

 

Управляващите заедно с дълбоко консервативната и влиятелна православна църква, пише „Гардиън“, положиха усилия да наелектризират антилибералните чувства като залагаха на агитация за „семейните ценности“ и критикуваха „западните извращения“.

 

На вчерашна пресконференция в Тбилиси Паскал Ализар – френски сенатор и специален координатор за ОССЕ, каза, цитиран от изданието „Политико“, че купуването на гласове и неравнопоставеността на финансовите ресурси, предизборната атмосфера, засилваща разделението в обществото и неотдавнашните законови промени са били повод за значителна загриженост по време на изборния процес.







А Антонио Лопес-Истурис Уайт – ръководителят на делегацията на Европейския парламент, обобщи, че „по време на предизборната кампания управляващата партия използваше антизападна и враждебна риторика, насочена срещу демократичните партньори на Грузия, особено ЕС, неговите политици и дипломати, насърчаваше руска дезинформация, манипулации и теории на конспирацията".

 

Според Лопес-Истурис Уайт е била активирана „усъвършенствана, широкообхватна и добре организирана схема“.

 

Би Би Си разказва за представител на опозицията в градче южно от столицата Тбилиси, който първо бил набит от местен съветник на ГМ, а след това „се появиха други 10 мъже и аз направо не можах да разбера какво ми се случва“.

 

Ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) – румънският депутат Юлиан Булай, каза на пресконференция на наблюдателите, че „наличието на камери на управляващата партия в избирателните секции и на хора пред тях, които вероятно са следели и контролирали гласоподавателите, създаде общ климат на натиск и организирано от партията сплашване“. Създаде се и чувството, че „Големият брат те наблюдава“, както го обрисува наш наблюдател, каза Булай, цитиран от Радио „Свободна Европа“. Той съобщи, че докато екип наблюдатели бил в избирателна секция в провинцията, колата им била вандализирана.

 

Европейската мрежа на организациите, наблюдаващи избори (ENEMO) на 27 октомври посочи в оценката си, че изборите в Грузия са били белязани от поляризирана и рестриктивна среда, която подкопава приобщаването, прозрачността и честността, цитира я РСЕ.

 

Както коментира за „Гардиън“ в навечерието на вота Томас де Ваал от изследователския Център „Карнеги-Европа“ и експерт по региона, на карта е поставена демокрацията в Грузия. Има реален риск страната да се превърне в еднопартийна държава. Партия ГМ беше „достатъчно откровена в каква посока иска да върви“.

 

В седмиците преди гласуването Иванишвили и съюзниците му се зарекоха, припомня „Гардиън“, да забранят всички опозиционни партии след изборите, поставяйки им етикети „престъпници“ и „предатели“. На една от редките си появи на митинг в центъра на Тбилиси два дни преди изборите Иванишвили повтори обещанието си за „нюрнбергски процес“ за членовете на ЕНД – главната опозиционна партия, основана от бившия президент Михаил Саакашвили, който е в затвора.







Тина Хидашели – председателка на НПО „Гражданска идея“ и бивш министър на отбраната, каза преди изборите за „Гардиън“, че „прозападният курс на Грузия винаги е бил изключение в региона. Разбира се, това ще е победа за Русия, но и за останалите авторитарни държави, с които граничим“.

 

Според Хидашели Грузия се намира в уникален момент, в който „правителството преобразува геополитическата ориентация и ДНК-то на нацията“.

 

В отговор на призива на президента Зурабишвили за протести тази вечер, грузинските медии цитираха днешно изявление на премиера Иракли Кобахидзе, че опозицията се опитва да срине „конституционния ред" и че неговото правителство остава ангажирано с европейската интеграция.

 

Очаква се унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, да пристигне днес на двудневно официално посещение в Грузия, съобщи грузинското правителство, цитирано от АФП.

 

Унгарският премиер националист – единственият лидер на страна от ЕС, запазила близки отношения с Москва, още снощи поздрави управляващата партия "Грузинска мечта" за нейната "съкрушителна победа". 

 

А Кремъл заяви днес, че външни сили се опитват да дестабилизират Грузия, след като САЩ  и ЕС призоваха за разследване на предполагаеми нарушения на парламентарни избори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, отрече да има руска намеса във вота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2396 |28.10.2024 МЕЧ и "Величие" влизат в парламента, но за сметка на кого? . 1| 1598 |28.10.2024 Гола и със следи от насилие: Намериха тяло на възрастна жена в столичния квартал "Младост" . 9| 2305 |28.10.2024 МЕЧ "иска МВР", за да влезе в мнозинство. Радостин Василев ще "поеме отговорността" да е вътрешен министър . 2| 1942 |28.10.2024 Полският президент остро към Запада: Дайте на Русия от вашите земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads