Реклама / Ads
14| 3155 |22.07.2024 НОВИНИ

Хайде големците да се разберат за пожарите, че стават за смях. А и ни писна от лакърдии, докато горят къщи

.
Александър Джартов Източник: БНТ
Рекордни жеги. Кошмарни пожари. Коментари и мнения се сипят от всички страни, от всякакви лица.
 

Честно казано, след обилните и приличащи на ПР изяви на служебния премиер Димитър Главчев и служебния вътрешен министър Калин Стоянов, изявлението на главен комисар Александър Джартов направи приятно впечатление с професионалните и точни оценки. Интелигентността му очевидно надвишава IQ на някои други...

 

Затова будят недоумения някои разминавания между казаното от него и председателя на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков.

 

Към това прибавям тревожните сигнали, излъчени от президента Румен Радев, който от засегнатия район на Воден отсече, че дори да се осигури нова модерна противопожарна техника, нямало  хора, които да боравят с нея. Нужни били нови кадри, които да се обучат. Звучи логично, но и това се „бие“ с казаното от Джартов. А той съобщи, че за едно място за пожарникар се явяват по 9 кандидати. По девет! Не знам дали има български университет, който може да се похвали с такъв наплив…

 

Джартов  аргументирано опроверга и политическите вопли, че трябвало армията също да се включва активно в гасенето на пожари и да е готова за това. „Армията няма заложени основни функции за гасене на пожари“, обясни Александър Джартов. Относно липсата на техника коментира, че от октомври миналата година са обявени 3 обществени поръчки за придобиване на 285 пожарни автомобила. В момента обаче и трите са в процес на обжалване.

 

Джартов отхвърли и внушенията на путинофилски кръгове, че ако не сме били изпратили „онези“ БТР-и от МВР на Украйна, сега положението щяло да бъде различно. „Дарените БТР-и на Украйна нямаше да помогнат, защото за гасенето на пожари е нужна вода, а те са оборудвани за съвсем други цели“, - посочи като за малоумни шефът на ГДПБЗН в отговор на критиките на "Възраждане".

 

Два дни по-късно лидерът на синдикат „Огнеборец“ заявява, че „гаражите са пълни с нова противопожарна техника, пожарните автомобили са подменени с нови на 75 на сто, но има проблем с липсата на хора“. Според него е „подменена в последните години доста техника за гасене на горски пожари. Става дума за 70-75% от техниката. Но няма служители".

 

Добре де, но на кого все пак да вярват българите? На президента Радев, защото е държавен глава? На главен комисар Джартов, защото това му е работата и явно е наясно за какво става дума. Или на синдикалиста Стойков, който може и да си мечтае за поста на Джартов?

 

За Главчев и министър Стоянов дори не говоря – те са по рекламните изяви.

 

Мисля, че Александър Джартов е най-убедителен.

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3003 |22.07.2024 Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина. Другото дете е в стабилно състояние /обновена/ . 0| 2252 |22.07.2024 Eвропейската комисия с нови насоки за правата ни във въздушния транспорт . 3| 3177 |22.07.2024 Стотици седмокласници в София не са приети в гимназии след второто класиране . 10| 2213 |22.07.2024 Посланикът на САЩ: България процъфтява благодарение на НАТО, няма план за пряка намеса в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads