Реклама / Ads
19| 3473 |24.07.2023 НОВИНИ

„Хайде да отидем на екскурзия до Варшава“: Лукашенко намеква пред Путин, че „Вагнер“ я „сърби“ да нахлуе в Полша

.
Беларуски войски провеждат учение Източник: ”Дейли мейл”
Беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви, че наемническата група ”Вагнер” я ”сърби” да нахлуе в Полша, пише английският „Дейли мейл“.
 

По време на среща с Владимир Путин в неделя Лукашенко е казал, че е „стресиран“, защото трябва да ги възпира.
 
Това става ясно от видео, публикувано от Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна. То показва как Лукашенко казва: „Те искат да отидат на Запад: „Позволете ни“.
 

Вагнеровци казват: „Ние контролираме какво се случва: нека отидем на екскурзия до Варшава и Жешов“, имайки предвид полската столица и ключов военен център за страната.
 
Базирана на по-малко от 10 километра от полската граница, групата "Вагнер" беше изпратена в Беларус след очевидно неуспешен преврат за свалянето на руския президент Владимир Путин.
 
Лукашенко добави: „Държа ги в Централна Беларус, както се разбрахме. Ние контролираме случващото се. Но те са в лошо настроение.“
 
Той също така подари на Путин карта, показваща, както каза, полските планове да атакуват Беларус.
 
Полша наскоро премести 1000 войници към Беларус, за да подсили сигурността си. Кадри показват как силите на „Вагнер“ тренират с беларуски войски на полската граница.
 
Беларус граничи на северозапад с Литва и на запад с Полша, отделена от руския анклав Калининград от пролома Сувалки, границата между Литва и Полша.
 

Пропастта е източният фланг на НАТО, считан за точка на уязвимост, тъй като, ако бъде затрупан, може да отреже балтийските държави от техните западни съюзници.


Русия обвинява Полша в агресивни действия на изток.
 
В петък Путин каза: „Лидерите на Полша вероятно се стремят да създадат коалиция под чадъра на НАТО и директно да се включат в конфликта в Украйна, а след това да „откъснат“ по-широко парче за себе си, да възстановят своята, както смятат, историческа територия – днешна Западна Украйна.“
 
Полша е загубила голяма част от територията си по време на период на криза през 18-ти век и е разделена от Русия през 1772, 1792 и 1795 г. Това влошава непоправимо отношенията между двете държави.
 
Докато много поляци може да съжаляват за новите граници, наложени от Русия след Втората световна война, няма сериозен случай Полша да се опитва да си „върне“ бивши територии, като Лвов.
 
Полското правителство обеща да създаде сапьорен батальон наблизо, за да укрепи източния фланг на НАТО и да осигури прелома Сувалки.
 

Превод: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3011 |01.06.2023 Смолянската полиция задържа пиян шофьор непосредствено преди да тръгне с 47 ученици на екскурзия . 8| 11317 |21.01.2023 БСП към ДБ: Като не искате вие, ще отидем при тях . 4| 4005 |19.01.2023 Радостин Василев, ПП: Няма да отидем на срещата с БСП заради Бойко Борисов . 5| 4016 |17.12.2022 Николай Денков: Ако отидем на избори, хората да гласуват, за да има кабинет на мнозинството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads