Реклама / Ads
0| 2202 |24.08.2024 НОВИНИ

Хамас все пак отива в Кайро. Няма да участва в преговори, но ще говори с египетското разузнаване

.
Високопоставен служител на Хамас заяви, че палестинската групировка изпраща делегация в Кайро днес (24 август). Въпреки това делегацията няма да участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.
 

„Делегацията ще се срещне с високопоставени служители на египетското разузнаване, за да бъде информирана за развитието на текущия кръг от преговорите за прекратяване на огъня в Газа, но това не означава, че тя ще участва в преговорите“, заяви представител на Хамас.





„От самото начало Хамас заяви, че няма да участва в този кръг от преговори, който започна миналата седмица в Доха“, добави служителят. 

Решението на Хамас да изпрати делегация в Кайро идва, след като САЩ заявиха, че на последния кръг от преговорите е постигнат напредък.

Предишният оптимизъм по време на месеците на преговорите за примирие се оказа неоснователен и този път настояването на Израел да запази войските си на египетската граница се оказа ключов проблем.

 

Представителят на Хамас заяви, че ислямистката групировка настоява Израел да изтегли силите си от цялата територия на Газа, включително „от граничната зона с Египет“ - зона, известна като коридор „Филаделфия“.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху настоява за запазване на войските по коридора между Египет и Газа.

 

Белият дом съобщи, че ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс е сред американските служители, участващи в дискусиите в Кайро, като се присъедини към ръководителите на израелската шпионска агенция и служба за сигурност.

 

„Дискусиите се провеждат в Кайро в подготовка за разширен кръг от преговори, който ще започне на 25 август“, заяви египетски източник, запознат с преговорите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3668 |24.08.2024 Олег Орлов на свобода: Путин не води Русия към фашизъм – той вече я е докарал. "Мир на всяка цена" е опасна политика . 1| 10177 |24.08.2024 САЩ изпратиха в Европа самолет-разузнавач, наблюдава Беларус . 11| 2355 |24.08.2024 "Може ли да се обясни любовта към Родината?". Украйна празнува Деня на независимостта си, 33 години суверенност . 18| 8912 |24.08.2024 Созопол ми е Тенерифе, не по красивите гледки - по цените. Даже е по-скъпо!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads