Реклама / Ads
4| 2608 |20.08.2024 НОВИНИ

ХАМАС отхвърли съгласуваното от САЩ и Израел примирие за Ивицата Газа

.
Източник: личен архив
Палестинската групировка ХАМАС обяви отказа си да приеме условията на примирието, съгласувано от САЩ и Израел за Ивицата Газа, съобщава Anadolu Agency.
 

В речта си в Чикаго Джо Байдън обеща да се сложи край на войната между Хамас и Израел, а преди да отпътува заяви, че радикалната групировка отстъпва от преговорите. Сигналите от Близкия изток по отношение на преговорите остават противоречиви. Израел е дал съгласие за проекто-споразумение за спиране на огъня, но от Хамас обвиняват Вашингтон, че текстът е променен и не е този, който е бил договорен на по-ранен етап. Радикалната групировка обвини Съединените щати, че заемат страната на Израел и дават "зелена светлина" войната да продължи.

 

Израел подкрепя компромисното предложение за прекратяване на огъня в Газа. От Тел Авив американският държавен секретар Антъни Блинкен отиде на посещение в Египет. Блинкен отбеляза напредъка в преговорите, въпреки че "Хамас" не е приел окончателно така наречения обвързващ текст.







От групировката смятат, че предложението се различава от проектоспоразумението от 2 юли. Така основните различия остават. Краят на огъня в Газа трябва да послужи за мащабно международно признание на Палестина, смята египетският президент Абдел Фатах ас Сиси. Кайро ще бъде домакин на новите преговори, които ще продължат да края на седмицата.

 

"Предложението беше да се опитаме да затворим някои пропуски или да изясним различни части от това споразумение, които се нуждаят от пояснение. Сега предизвикателството, освен съгласието на Хамас , е да се гарантира, че има ясно разбиране за това как различните страни ще изпълнят ангажиментите си", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.







През следващите дни техническите групи ще продължат да разработват механизми за изпълнение на основните точки от споразумението, включително тези, свързани с размяната на заложници в Ивицата Газа за палестинци, държани в израелски затвори, както и с хуманитарната ситуация в анклава.

 

В Ивицата Газа въоръжените сили на Израел водят сражения с ръководените от Хамас бойци в централните и южните райони. Все още се чака да пристигнат ваксините срещу полиомиелит. Жертвите на израелската офанзива вече са над 40 000 души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2590 |20.08.2024 Британският Бил Гейтс е сред изчезналите при потъването на суперяхтата край Сицилия . 0| 13148 |20.08.2024 Учениците с бонус ваканция заради изборите. Ето колко дни им се събират . 0| 2303 |20.08.2024 Радев ще разговаря с кандидат-премиерите от ''домовата книга'' в сряда . 51| 3547 |20.08.2024 Руската пропаганда у нас прекали и започна да обръща обществените нагласи срещу себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads