Реклама / Ads
19| 5394 |25.06.2014 НОВИНИ

Хампарцумян: Успокойте се, сега не е 1996-та!

.
Левон Хампарцумян
Трябва да разделим нещата на две. Първо трябва да се овладее паниката и да се реши проблемът с депозитите, а после и да се изследва защо сме стигнали дотук, заяви по НТВ банкерът Левон Хампарцумян.
 

Банката е расла прекалено бързо, за това има причини, които не са свързани само с нея, обясни той.

 

В момента българската икономика с всичките й недостатъци работи. През 1996 г. банките имаха огромни задължения като банка към банка, сега не е така и затова едната не може да повлече другата. Това са факти, успокои той.

 

Няма банка в света, която да издържи на паника. Ако сами си направим белята, не е добре. На 21 юли банката ще отвори, държавата ще е вътре, няма нужда на 21-ви да стават манифестации, хората ще разполагат с парите си.. не е задължително да има тегления, посъветва той и посочи, че мощта на държавата е безкрайна. Може би трябва да се направи малка кампания да не се теглят парите в един ден.


Много не вярвам в конспиративните теории, трябва анализ и време. Банките продават доверие. А не беше укрепващо доверието, когато прокурорите атакуваха директно регулатора, смята той.

БНБ реагира навреме, сигурно е можело и по-рано, но е достатъчно адекватно; тази реакция е описана в Закон; не стана масова паника, посочи Хампарцумян. БНБ наблюдава на дневна база ликвидните позиции на банката, обясни той различните послания от миналата седмица. Има ситуации, които са като самолетните катастрофи, развиват се в хронология, натрупват се събития, привидно несвързани едни с други. Може за 2-3 дни да се случат събития, формално несвързани едно с друго.

КТБ не стана изведнъж банка на властта, но за това трябва да питате политиците. Не е луд този, който яде зелникът, каза той. Въпросът е как се управлява икономиката у нас, защо не идват инвестиции, защо нямамее модерна икономика, уточни банкерът.

Бордът е устойчив, БНБ има голям резерв; но тя и друг път се е намесвала адекватно по отношение на други банки; данъкоплатецът не е загубил и лев, но за това не е необходимо да се говори, заключи Хампарцумян.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8597 |23.06.2014 Хампарцумян: Влоговете в КТБ са гарантирани в ЕС . 17| 5461 |22.06.2014 ГЕРБ: Бедствие е и сегашното правителство! . 16| 4665 |12.06.2014 Т. Дончев: Сега целта е бомбата да гръмне в други ръце . 27| 6316 |09.06.2014 Мартин Димитров: Сега вече е ясен отговорът на въпроса КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads