Реклама / Ads
0| 4296 |03.06.2022 НОВИНИ

Хаос и протести на „Капитан Андреево“! Министър обядва в Одрин. БАБХ опитва да скрие огромния проблем

Камионите от турска страна чакат дни наред
Хаос и протести на ГКПП „Капитан Андреево“. Напрежението достигна кулминационната си точка след като над 300 превозвачи блокираха възловото място в очакване да се срещнат с транспортния министър Николай Събев. Той в момента разговаря с турските представители на „Капъкуле“, за да се търси вариант как да се предотврати километричната опашка от тирове с хранителни продукти. Заради ескалацията, се очаква на място да бъде изпратена жандармерия.
 

Според наши източници, докато всичко ври и кипи, а протестиращите чакат Събев, за да разговарят с него, той отишъл да обядва в Одрин.

 

Вече почти 2 седмици хаосът на ГКПП „Капитан Андреево“ не спира. Той започна след като БАБХ прекрати дейността на частната лаборатория за финосанитарен контрол и Агенцията започна да извършва пробите за пестициди в София.

 

Превозвачите са категорични, че няма никакъв диалог с управляващите относно проблема и те търпят огромни загуби, чакайки денонощия наред пробата за плодове и зеленчуци да излезе.

 

"От българска страна ще се увеличи скоростта на преминаване, като целта ще е да се достигне до 2000 камиона от Турция към нас на "Капитан Андреево" и до 1000 на "Лесово". Командировани са и хора от Гранична полиция и Митница. В момента има тапа от около 3500 камиона от турската част. Ако успеем да вдигнем скоростта на преминаване на 2000 камиона, влизащи от Турция към България през "Капитан Андреево", ще успеем да оберем тази тапа от над 3500 камиона на паркинги", посочи министър Събев и допълни: "Идеята е в един прозорец от една седмица с по-висок капацитет на преминаване да оберем тази вълна и да се мине към регулярна скорост на преминаване", посочи Събев пред журналисти.

 

Очаква се до минути на място да пристигне председателят на Парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски. Заради неговото посещение от снощи на паркинга в България почти е спряно да се пропускат турски тирове. Целта е да изглежда, че няма никакво струпване на камиони. Нещата обаче изглеждат трагично, тъй като от вчера на турска територия чакат над 2000 хладилни камиона. Огромното задръстване се е получило заради забавените процедури на БАБХ с изследването на стоките и бавното разтоварване за проверка.

 

Снимка: Вижте разликите - паркинга от българска страна и този в Турция. Първият е почни празен, а вторият - пълен с камиони


.

 

Според източници на Фрог от вчера Агенцията е заповядала на всички свободни служители, които извършват финосанитарен контрол, да се явят на работа. Споделя се, че експертите са привикани извънредно на работа снощи в 20 часа, а някои от тях работят 24 часа без почивка.

 

Също от наши източници разбрахме, че служители на Смолян, които са работили на граничния пункт, след като са се прибрали по родните си места, незабавно са били извикани да се върнат обратно.

 

Експертите от хасковския регион вече работят денонощно повече от 10 дни.

 

Напрежението не свършва дотук. Защото ветеринарите са принудени сами да разтоварват и товарят камионите. Именно затова местни казват, че хаосът е невиждан. Отделно от това турските търговци са изнервени, тъй като правят огромни разходи заради поддръжка на храната, намираща се в камионите. Шофьорите казват, че 40 лева е разходът на час, за да поддържат температурата в хладилния отсек на камиона. На други пък продукцията е станала негодна за употреба. Заради всичко това не се изключва да има ескалация на напрежението.

 

Очаквайте още подробности от „Капитан Андреево“!


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3518 |03.06.2022 Абровски отива на ГКПП „Капитан Андреево“. Преди него „по спешност“ минава и министър Събев . 0| 4398 |31.05.2022 Домусчиев плаши властта с нови протести . 0| 3401 |31.05.2022 Румен Драганов: Хаосът с бежанците е заради функционалната неграмотност на Агенцията за бежанците . 0| 3325 |30.05.2022 Рекорд! Откриха недекларирана валута за 3,7 млн. лв. в 3 турски автобуса на „Капитан Андреево“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads