Реклама / Ads
11| 7241 |30.05.2013 НОВИНИ

Хасан Адемов: Рано е да се говори за увеличение на пенсии и заплати

.
Министърът на труда и социалната политиката Хасан Адемов Източник: Булфото
Преди да се направи анализ как върви изпълнението на бюджета не може да се говори за повишаване на пенсии и заплати. Ще се търси съдействието и на министъра на икономиката и енергетиката, тъй като предприемачеството и социалната политика са свързани.
 

Това заяви министърът на труда и социалната политиката Хасан Адемов пред бТВ. Той добави, че ще се обсъди спешен стабилизиращ пакет.

Предстои да се върнем към нерешения въпрос и регламентирането на индикаторите, от които зависи минималната работна заплата. Със социалните партьнори трябва да се търсят възможности не да се гледа тавана и да се определя размера, а да се търсят индикатори като инфлация, средна работна заплата, които са измерими, добави социалният министър.

Агенцията по заетостта отчита нивото на безработицата, която в момента е 11,2 % или над 366 000 души. През последните три месеца има тенденция към преодоляването на негативните оценки за ръст на безработицата. С 14 000 е намалял броя на заетите през месец май в сравнение с април, въпреки че в сравнение с май 2012 г. безработните са със 7000 повече. Трайните решения за безработицата минават през създаването на постоянни работни места, не може да дадем метли на хората и да разчитаме така да осигуряваме заетост, каза Хасан Адемов.

Социалните помощи не трябва да се раздават на калпак, защото се вижда, че тези, които са неграмотни и безработни са рисков контингент, могат да станат и криминален. Ще се търсят мерки за ограмотяването и квалификацията, каза Адемов. Той каза, че майчинските ще се повишат, като все още не е взето решение от коя дата да влязат в сила промените. Парламентът ще разгледа няколко законопроекта в тази връзка, каза Адемов.

По отношение на препоръката от ЕК да се изравни пенсионнатата възраст за мъжете и жените и повишаването й Адемов коментира, че ще се върви в тази посока, но с малки стъпки, за да не се предизвикват трусове в системата. Социалният министър дойде в студиото и с решение на ВКС, в което ректора на Бургаския университет е оправдан по обвинение за раздаване на дипломи. Именно там Хасан Адемов е получил диплома за здравен мениджмънт. Нямам никакво притеснение от това, каза Адемов и припомни, че първото си висше образование той е получил още през 1979 г. в Медицинския университет. Хасан Адемов е анестезиолог.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7129 |02.05.2013 Горанов: Три години не вдигнахме пенсиите заради БСП . 9| 5918 |25.04.2013 Тр. Трайков: Найденов да си беше казал по-рано . 3| 4914 |21.04.2013 Нов шеф на "Козлодуй" най-рано след месец . 4| 6712 |17.04.2013 Горанов&Димитрова били край Бостън в мол при взривовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads