Реклама / Ads
3| 3249 |28.07.2021 НОВИНИ

Хасан Адемов: Не се знае какъв проект за актуализация на пенсиите ще внесе служебния кабинет

.
Хасан Адемов
Не се знае със сигурност какъв проект за актуализация на пенсиите ще внесе служебния кабинет. Без прекалено големи разходи, минималната може да стане стане 350, а максималната – 1600 лева, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов.
 

По думите му пред БНТ всички политически партии търсят варианти как да бъде увеличен размерът на пенсиите.

 

"Има няколко варианта - единият е предложен от служебния кабинет, други от БСП и от Мая Манолова. Трудно можем да говорим кой е най-справедливият вариант", каза Хасан Адемов.

 

Според него вариантът на служебния кабинет е всеобхватен, но има и своите предимства, и своите недостатъци.

 

"Недостатък е тези 50 лв. добавки към пенсията е да влязат като част от бюджета на ДОО. А тези 133 млн. месечно, които са необходими, на практика са онези 104 млн., които бяха за 50-те лв. всеки месец, плюс 34 млн. от социалното министерство за допълване на разликата между минималния размер на пенсията за стаж и възраст и линията на бедност от 369 лв. Според предложението, Агенцията за социално подпомагане трябва да определи на базата на подоходен критерий кой от пенсионерите има нужда от тази допълнителна подкрепа, за да се стигне до линията на бедност", уточни депутатът от ДПС.

 

У нас един от големите проблеми са социалните неравенства. Според редица изследователи броя на хората застрашени от бедност и социално изключване са 1 млн 660 , като голяма част от тях са групата на пенсионерите. Предложението за увеличение на минималната е с 13,5%, а максималният размер на пенсията е с увеличение на практика с 4% - 10 лв. Това дразни хората, каза Адемов.

Той е категоричен, че системата на социално осигуряване няма как да реши проблемите на бедността. Според него трябва да се включат и други системи - например социални услуги, социално подпомагане, подкрепа за хората в неравностойно положение. Смята, че със специализиран фонд към социалното министерство може да се генерират средства, които да подкрепят хората под линията на бедност.

 

Депутатът обаче заяви, че осигурителната система не може да се справи сама с бедността, необходимо е да има много по-сериозна система от социални услуги и много по-развита подкрепа за хората с увреждания. Това може да се случи, ако се създаде отделен социален фонд, обясни Адемов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 28554 |22.07.2021 Адв. Емануил Йорданов: Гешев не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено? . 13| 3311 |22.07.2021 Бившият шеф на ДАНС не знаел нищо за убито прасе, не било в неговата кола . 19| 7809 |21.07.2021 Петков: „Вятърът на промяната“ трябва да продължи. Ако се действа с този темп, няма да си познаем страната след пет години . 24| 5889 |05.07.2021 Димитър Ганев: На 11-и юли не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads