Реклама / Ads
1| 3940 |07.08.2024 НОВИНИ

Херпетологът на Софийския зоопарк: Кроко е спокоен характер. Не е агресивен, освен ако не бъде истински тормозен

.
Главният херпетолог на „Зоопарк – София” Георги Кръстев Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Приключи сагата с крокодила, който живееше в дупка в софийския квартал "Ботунец". Той беше качен на микробус, който се отправи към Софийския зоопарк. Там ще му направят необходимите изследвания. Главният херпетолог на „Зоопарк – София” Георги Кръстев, който участва в акцията по спасяване на влечугото, коментира темата в ефира на Нова телевизия.
 

Запитан дали е вярно, че крокодилът е работил в цирк, Кръстев каза следното: „От тази информация, която имам - да, работил е. Той е спокоен характер, не е агресивен, освен ако не бъде истински тормозен. Спокойно животинче, с което е работено преди и е свикнало с хората."

 

„Това е нилски крокодил. Все още не можем да кажем на колко години е. Едно влечуго в изкуствени условия расте според начина на хранене и отглеждане”, посочи херпетологът и уточни, че е голям около 1,80 м.





„Опасност винаги може да има, когато едно животно от подобен тип – хищник, не е защитено от достъп с други лица. Може човек да се доближи до водоема, да бръкне с ръка и да стане беля”, алармира специалистът.

 

Местообитанието на едно такова животно трябва да бъде доста по-голямо, отбеляза херпетологът относно дупката, в която живееше Кроко. „Той трябва да има площ, където да може да плува и да се движи. Очевидно не е имал такива условия. Другото, което трябва да има е различни термални зони, това означава слънце, сянка, ако паднат температурите – отоплителен уред”.

 

Кръстев изтъкна, че и други хора в България отглеждат крокодили, но от друг тип – кайман или кайман-джудже. „Това са видове, които не достигат повече от 1,50 м до 1,60 м.”, поясни експертът.





„Истината е, че всеки от нас може да си купи крокодил, гърмяща змия, варан, гущер и т.н. Няма регламент за влечугите, който да те ограничава дали можеш да си отглеждаш такова животно. Тук идва човешката отговорност. Хората е крайно време да разберат, че подобни животни, като нилски крокодили и по-големите видове водни варани, не са за домашно отглеждане. Те изискват много специални условия, обем, диета и осветление”, каза още херпетологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 80086 |07.08.2024 НС прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България . 2| 2252 |07.08.2024 Радев кани в четвъртък парламентарните групи във връзка с консултациите за служебен кабинет . 3| 2681 |07.08.2024 Засякоха шофьор да "лети" с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив . 4| 5093 |07.08.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: С избора на Яхия Синуар Хамас показва, че е далеч от унищожението си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads