Реклама / Ads
12| 6272 |02.12.2019 НОВИНИ

Хиляди на опашка за ”сбогом” със Стефан Данаилов в Народния театър

.
Заедно с най-близките му хора, неговите студенти, колеги и приятели, хиляди българи се наредиха да чакат реда си, за да отдадат почит на Стефан Данаилов. Още преди началото на поклонението в Народния театър, опашката се изви от входа на театъра, подминава фонтана в градинката отпред и се извива от двете му страни.
 

Вселена, верен приятел, неповторим актьор, талант, национално богатство, будител, добър и прекрасен човек, помагащ на околните. Така близки, приятели, министри, актьори и почитатели описаха големия актьор Стефан Данаилов, с който днес България си взима последно сбогом. Той почина след продължително боледуване на 27 ноември във ВМА.


.

 

Да се прости със своя вдъхновител и съпартиец тук дойде цялата парламентарна група на БСП, а разплаканата Корнелия Нинова каза: "Стефан носеше доброта в себе си. Добър, почтен и широко скроен. Загубихме свой духовен водач. Осиротяхме".


.
Лидерката на БСП разказа, че когато е ходила при него във ВМА да го види, Ламбо й е казал: "Не плачи, каквото и да се случи с мен. Продължаваме заедно".

 

„Стефан каза да не го жалим, защото е изживял пълнокръвно всеки момент от живота си. Има много красиви и талантливи, но той е посочен! Той е неповторимото нещо, което сме имали ние, защото го заслужаваме”, каза актрисата Татяна Лолова.


.

„Стефан беше истина и любов. Знам, че Бог му е отредил светло място”, каза през сълзи актьорът Стоян Алексиев.


„Има раздели, които някак не можеш да приемеш. Аз не мога да си представя, че вече го няма и затова ще го пазя и ще го помня такъв, какъвто е в сърцето ми – усмихнат и добър”, сподели актьорът Владимир Пенев.


.
В близост до затворения ковчег от махагон има положени много венци. Сред тях е венецът с бели цветя от премиера Бойко Борисов и с червени рози от кмета на София Йорданка Фандъкова. Венци има и от Сергей Станишев, Министерството на културата, Корнелия Нинова, БСП-София, МВР, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Столичен куклен театър, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, Държавен куклен театър - Сливен, куклените театри в Бургас, Габрово, Варна, "Сатиричния театър", "Младежки театър "Николай Бинев", Народен театър "Иван Вазов", "Театър 199", Красимир Каракачанов, Български олимпийски комитет, БНБ, Министерство на икономиката, Народното събрание, Комисия по култура и медии.

 

Сред първите, които се простиха с Данаилов, бяха представителите на БСП, начело с партийния ръководител Корнелия Нинова. На опашката пък са Пламен Орешарски, Красимир Премянов, Георги Първанов, Румен Петков, Ивайло Калфин и още редица политици и актьори.

 

Сред множеството опечалени са и някои от ембемите на любимия на Стефан Данаилов ЦСКА - Димитър Пенев, Георги Велинов и Пламен Марков.

 

Стефан Данаилов завършва актьорско майсторство през 1966 г. във Висшия институт за театрално майсторство "Кръстьо Сарафов" (ВИТИЗ, а сега НАТФИЗ) при Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и Анастас Михайлов. Към актьорската професия го насочва съпругът на сестра му Росица - актьорът Иван Кондов, който го подготвя и за кандидат-студентските изпити в академията.

 

На 13 години е дебютът му в киното, в детско-юношеския филм "Следите остават" по сценарий на Павел Вежинов. През август 1969 г. е премиерата на първия епизод от телевизионния сериал "На всеки километър". За един ден 27-годишният Стефан Данаилов, който изпълнява ролята на майор Деянов, и партньорът му Григор Вачков (Митко Бомбата), стават звезди. Следват филмите "Князът" и "Черните ангели", които му носят още по-голяма популярност. За участието си в тях е удостоен с наградата за най-добра мъжка роля от фестивала на българското кино "Златната роза" във Варна (1969).

 

В своята над 50-годишна творческа кариера Стефан Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията. Един от популярните му образи е на инструктора по шофиране Яким Донев от "Дами канят", от където остава култовата реплика "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?".

 

Стефан Данаилов е участвал в "Инспекторът и нощта" (1963), "Князът" (1970), "Черните ангели" (1970), "Иван Кондарев" (1974), "Сватбите на Йоан Асен" (1975), "Допълнение към ЗЗД" (1976), "Топло" (1978), "Юлия Вревская" (1978), "От нищо нещо" (1979), "Търновската царица" (1981), "Княз Борис Първи" (1985), "След края на света" (1998) и много други, както и в редица международни копродукции.

 

С италианския режисьор Луиджи Перели, Данаилов снима в седмия сезон на италианския сериал "Октопод" (1994). Сериалите "Рекет", "Дело по съвест" и "Дълбоко в сърцето" му носят още по-голяма популярност в Италия. Участвал е и в българските тв сериали "Стъклен дом" (2010) и "Фамилията" (2013).

 

В храма на Мелпомена Стефан Данаилов влиза през 1966 г., в пловдивския драматичен театър "Н. О. Масалитинов". Първата му голяма роля е през 1973 г. в "Коварство и любов" на Фридрих Шилер, в Театъра на народната армия, София. Тогава зрителите с часове се редят на опашка, за да видят на живо своя идол от "На всеки километър".

От 1979 г. той е в Народния театър "Иван Вазов", където прави незабравими роли в "Напразни усилия на любовта", "Щастливецът иде", "Вишнева градина", "Венецианският търговец", "Майор Барбара", "Дон Жуан", "Хамлет", "Декамерон", "Жените на Джейк", "Пигмалион" и др.

 

Последната му роля на най-голямата ни сцена бе в "Актрисата" (2019) от Питър Куилтър, заедно с Аня Пенчева. Данаилов е в ролята на ексцентричния швейцарски богаташ Чарлз, който поради здравословното си състояние се придвижва със скутер и носи фланелка "Аз победих анорексията". Външният му вид е почти неузнаваем - той е с тъмни очила и дълги сиви коси, като истинско хипи.


От 1988 г. Данаилов преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". През 1995 г. е избран за доцент, а през 1999 г. - за професор. Сред своите възпитаници е известен като Мастер. Другите му известни прякори са бате Серго и майор Деянов, появили се след "На всеки километър". Ламбо го наричат приятелите му, заради името на баща му - полк. Хараламби (Ламби) Данаилов.

 

Стефан Данаилов е бил депутат с шест мандата в Народното събрание, както и министър на културата (2005-2009). През 2011 г., заедно с Ивайло Калфин, са кандидати за президент и вицепрезидент от "Коалиция за България".

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3977 |20.11.2019 По 40 лв. коледна радост за най-бедните милион и двеста хиляди пенсионери . 0| 3927 |06.11.2019 Доклад за „извънредна ситуация с климата" получи подкрепа от 11 хиляди учени . 5| 4212 |19.10.2019 Хиляди на протест срещу Брекзит в Лондон . 0| 4236 |12.10.2019 Ад на АМ ”Хемус” заради аварирала цистерна и километрична опашка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads