Реклама / Ads
0| 2704 |09.04.2023 НОВИНИ

Хиляди се стекоха в храмовете в цялата страна на Цветница

.
Източник: Личен архив
На днешния голям празник, наричан Цветница (или Връбница), православният свят отбелязва Вход Господен в Йерусалим. Според Светото писание дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос е посрещнат тържествено в свещения град.
 

Хиляди хора се стекоха в храмовете в цяла България, за да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си върбови клонки. В празничната служба в катедралния храм "Св. Александър Невски" участва и българският патриарх Неофит. 

 

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дама си за здраве:
"Ние имаме и личен празник, това на един от най-големите празници. Страхотно е, че има хора.   Жалко, че за изборите на излязоха толкова хора, но вярата е по-силна, да";

"Нека има хора, нека има, винаги трябва да има надежда за по-хубаво бъдеще", споделиха вярващи, които бяха в храма на Цветница.

 

Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - това пожела българският патриарх Неофит на миряните по време на Светата литургия по случай днешната Цветница.

 

Патриархът прочете слово пред събралите се в катедралния храм "Свети Александър Невски".

 

В морската ни столица Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия по повод празника вход Господен в Йерусалим в новия храм "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" и поздрави всички именици .Той присъства и на концерта на хора на варненските момчета и младежи, които изпълниха пред хората в храма източноправославни песнопения.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави хората в препълнения до край храм "Свети прпмчк  Прокопий Варненски" с Цветница и съобщи, че за първи път по повод празника концерт от църковни песнопения ще изнесе Хорът на варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева:

 

"На добър час! Честит празник! Божието Благословение и Неговата Милост да бъдат с всички нас! Амин! Днес, в този ден, Варненските момчета като хор ще изпълнят концерт със своите песнопения след Светата литургия в храма, която пък е една отново възхвала на Господа, влизащ в Йерусалим. Ролята на младия човек да се докосне до Храма Господен, до тази благодатна действителност, до учението на Светата Църква, до Евангелския текст, цялото онова богослужение, което ние изживяваме и което служим".

 

От Ямбол вярващи отправиха пожелания: "Много цветен празник е, много хубав празник. Пожелавам си да бъдем много здрави. Не само аз, а всички да бъдат здрави. Пожелавам да бъдат много позитивни и да бъдат много здрави. Дано е хубава пролетта";


"Пожелавам си всички хора да бъдат весели, щастливи и здрави най-вече".
Днес имен ден у нас празнуват на 350 хиляди души. От утре започва Страстната седмица, която ще завърши с Разпятието и Възкресението на Иисус Христос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7032 |08.04.2023 Мая Манолова смля Нинова за загубените 700 хиляди гласа . 4| 4480 |07.04.2023 В ”Стани богат” Любо Лазаров се размина на косъм със 100-те хиляди лева . 2| 3392 |06.04.2023 В Москва глобиха актьора от ”Кухня” Дмитрий Назаров с 50 хиляди рубли, изпял песента ”Хотят ли русские войны” . 1| 2818 |02.04.2023 МВнР: Над 105 хиляди българи са гласували в чужбина към 15 ч.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads