Реклама / Ads
0| 4127 |11.07.2016 НОВИНИ

И. Хиновски: Губим половин милиард евро, ако продадем оборудването за АЕЦ ”Белене”

.
Иван Хиновски
Иран строи разширение на атомната си централа ”Бушер” с нов реактор и най-вероятно биха имали интерес, вместо да купуват от ”Атомстройекспорт” ново производство, да купят вече произведено оборудване. България обаче би загубила много пари от продажбата, каза Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.
 

Правителствена делегация замина за Иран, за да проучи интереса на страната към реактора на АЕЦ „Белене“. Продажбата е един от вариантите, след като страната ни беше осъдена от арбитражния съд в Женева да плати 550 милиона евро на руската "Атомстройекспорт".

 

Хиновски посочи пред БНР, че закупуване на старо оборудване за АЕЦ се практикува по света, но България е шампион:

За втори път ще продаваме на загуба, закупено от нас оборудване. Първият път беше, когато платихме първите реактори за АЕЦ "Белене", които "Атомстройекспорт" взе обратно и ги вложи в една руска централа, но ние ги продадохме на безценица, с огромна загуба. Сега се оформя същият сценарий.

 

Ние сме против едно такова прибързано решение, като се имат предвид перспективите, каза още Иван Хиновски. Според него закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" може да се използва в следващите 20 години без проблем.

 

Той е категоричен, че реакторът не може да бъде инсталиран на мястото на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", но нов реактор може да бъде инсталиран до 5-и и 6-и блок.

Един добър вариант, който трябва да се анализира, е там да бъдат изградени един или два блока с оборудването за АЕЦ "Белене". Това е по-добрият вариант и има много плюсове. Този проект не може вече да е държавен, той трябва да бъде корпоративен проект. Но за това се иска много умения и знания от държавната администрация, коментира Иван Хиновски.

 

Той каза още, че в момента реалната цена на оборудването е два пъти по-голяма от тази, която държавата е платила на "Атомстройекспорт":

Над 1 милиард евро струва това оборудване. Ако го продадем за сумата, която плащаме на "Атомстройекспорт", ще загубим половин милиард.

Само след 15-20 години България ще бъде принудена да строи ядрен блок, като базова мощност, защото тогава няма да имаме 5-и и 6-и блок. Тогава няма да имаме голяма част от нашите ТЕЦ, които ще бъдат затворени по силата на международни конвенции за опазване на въздуха и за борба с климатичните промени. И изведнъж ние след 20 години драстично ще загубим генериращи мощности. Един ядрен проект се изгражда между 12 и 15 години, значи ние след 1 година трябва да започнем да се организираме, посочи председателят на Българския енергиен форум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4290 |06.07.2016 Половината от прокурорите у нас против мониторинга от ЕК . 2| 4958 |03.07.2016 Иван Иванов: Губим над 1 млрд. лв от санкциите към Русия, да се отменят . 0| 4083 |01.07.2016 Захариева: Мониторингът на ЕК може да падне след година и половина . 0| 5182 |30.06.2016 Борисов призна: Може да загубим евросубсидии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads