Реклама / Ads
5| 5834 |12.06.2019 НОВИНИ

Експерти: Нямаме нужда от нови енергийни мощности, Козлодуй е ядрено бунище

.
При гаранцията за АЕЦ „Белене“ ние ще плащаме. Това означава задължително изкупуване на ел. енергия на гарантирани цени. Периодът е много дълъг. АЕЦ „Белене“ ще бъде 4 пъти по-скъпа от АЕЦ „Козлодуй“. Това каза Мартин Димитров по БТВ.
 

5 и 6-ти блок могат да работят до 2040-та година. Германия се отказа от ядрената енергетика. Не ни трябва нова мощност. Дори докладът на БАН не показва недостиг на електроенергия. Нека г-жа Петкова да даде документи през годините какви количества ядрен отпадък са извозени от Козлодуй. В момента ние ползваме само половината от производствените мощности. Ние имаме огромни количества мощности, но няма кой да ги купи. Други производители предлагат енергия на ниски цени. Питайте какви „стотинки“ даваме за консултанти.

 

Проф. Георги Касчиев също се включи в разговора: Има сеизмичен риск. Няма нужда този факт да се отрича. За да се намали риска, имаше баластрова възглавница. Оказва се голям гьол. Тази възглавница бе наводнена. Тя бе оградена от водонепроницаеми завеси. Всичко това бе зарязано безотговорно и престъпно. Не се полагат грижи да се разбере нейното състояние. Нека да се изиска оценка от експертната общност да установят може ли да се изграда ядрен блок на тази деградирала площадка. Или всичко да започне отначало.

 

В момента няма кой да купи еленергията ни. Вбесяват ме книжните експерти. Един заяви, че това бил най-сигурният ядрен проект. Е как го разбра? Проектът на този реактор е стар. Той не е най-добрият. Заблуждава се населението. Лъже се. Тази безотговорност се изразява навсякъде. Площадката на Козлодуй е ядрено бунище. Изнесени са 27 тона, а трябваше 50 тона отработено ядрено гориво. А парите ги няма. Централите на Украйна предлагат още по-ниска цена за енергията, която продава. Всичко ще лъсне, когато се видят колко са активите на „Белене“. Никой няма да дойде за черните ни очи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3764 |12.06.2019 Уж нямаме проблем със СРС-тата, но ЕСПЧ гледа дела срещу България . 6| 4592 |11.06.2019 ”Джи Пи Груп” за плочките на ”Графа”: Недостатък е на проекта, нямаме вина . 2| 4273 |08.06.2019 400 язовира се нуждаят от спешен ремонт . 0| 4222 |18.05.2019 "Пирогов”: Нямаме нищо общо с диагностицирането на Стайко Стайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads