Реклама / Ads
25| 3920 |20.02.2022 НОВИНИ

Проф. Янко Янев: Построяването на реактора в Белене ще е по-евтино

.
Янко Янев
Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика. През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение - България е бедна на енергийни ресурси.
 

По тази причина у нас беше развита ядрената технология. Ние сме една от 30-те държави, която има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света искат, но не могат. 

 

Това каза пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. 


Според него въпросът къде да бъдат новите ядрени мощности - в АЕЦ "Белене" или в АЕЦ "Козлодуй", е неправилен и се спонсорира от идеята да излезем от атомната енергетика. 

 

"40 години наши и чужди институти са изследвали площадката за АЕЦ "Белене", предоставили сме цялата информация на Европа и сме готови да започнем реално строителство. Другата наложителност е - сегашната атомна централа в Козлодуй трябва задължително да мисли за поставяне на нови мощности заради изтичане на ресурса на съществуващите блокове". 


По думите му мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия е "глупава" и е налице "примитивен политически разговор". 

 

"Америка е велика ядрена нация, дълбоко ги уважавам, но през последните 30 години нищо не построиха, дори влязоха в задънени улица с големите блокове. Експортът на големи ядрени блокове е въпрос - може или не може това да се случи... Няма притеснение, ако технологията е руска". 

 

Проф. Янев подчерта, че построяването на реактора в Белене ще е по-евтино и вероятно строежът може да се случи за шест години. 

 

"Ако тръгнем да генерираме чрез газови централи, трябва да знаем, че 80% от цената на електроенергията е цената на газа и когато цената на газа "излети през покрива", тази електроенергия става непродаваема и няма кой да я плати и вътре в България... Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси". 

 

И допълни, че е отправил предложение към президента да се създаде сериозна експертна група, на която да бъде възложено енергийната стратегия на България да бъде разписана от гледна точка на експертите, а партиите да я анализират с техните експерти после.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 17628 |18.02.2022 Проф. Дайнов: Истерията на ДПС показва, че властта се отдалечава от тях, а заедно с нея и парите . 14| 3589 |18.02.2022 Янев: Еднократният български призив към Русия да демилитаризира Черно море няма да има ефект . 7| 11140 |17.02.2022 Проф. Дичев: Борисов ни научи на тая работа - че ако не викаш на улицата, няма да се сетят за теб . 5| 13133 |17.02.2022 Проф. Дичев: Докога ще удържи Петков? Ако някой се готви за четвърти поред избори, нека си каже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads