Реклама / Ads
0| 9773 |19.08.2022 НОВИНИ

Хиновски: Скоро България ще получи оферта за газ на добра цена от швейцарска компания

.
Иван Хиновски Източник: стопкадър, Nova News
В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта от швейцарска компания на добра цена. Това съобщи енергийният експерт Иван Хиновски, който обясни, че има свое разузнаване, но не може да даде подробности, тъй като преговорите все още вървят.
 

Хиновски обяви и друго, което по думите му „малко хора знаят“: преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ.

 

„Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката“, посочи експертът и поясни, че това е било направено като форсмажор, защото нямаме с Турция споразумение за междусистемна свързаност.

 

„Ние, експертите, от години повтаряме, че България и Турция трябва да подпишат споразумение за междусистемна свързаност“, каза той пред Nova News и добави, че в Турция има големи количества газ и България може да внася. „Но там има геополитически натиск от Русия да не ни се помага, тоест България да остане зависима от „Газпром“, категоричен бе Хиновски, като заяви, че го е чувал от турски бизнесмени.

 

Той коментира и въпроса със 7-те танкера с втечнен газ, договорени от кабинета „Петков“ със САЩ, за които днес изтича срокът да кажем дали ги искаме, а служебното правителство отговори, че иска разсрочка: „Не виждам грешка от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква знание Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш преговори за терминал, да плащаш капацитет без да знаеш дали ще имаш източник“.

 

Иван Хиновски бе категоричен, че газовата криза е до голяма степен политически преекспонирана. Според него има само стагнация в доставките: „Регионът е пълен с природен газ, въпросът е да се комбинират видовете договори по начин, че да има една ниска, за да захрани потребителя. И виждам, че това се опитва да прави това правителство“.

 

Хиновски отбеляза като важна политическа стъпка в посока диверсификация опита за разнообразяване на доставките, която е направил кабинетът „Петков“. „Все пак България е застрашена да плаща огромни неустойки затова, че не сме взели количествата газа по договора с „Газпром“, ако се заведе дело за това“, предупреди експертът.

 

По негови изчисления, ако се сбъдне тази прогноза за 60% поскъпване на газа сега и още 20%, за което се говори, ще се повиши с поне  30% топлинната енергия за битовите потребители. И отново подчерта: „Газова криза от недостиг на газ няма да има тази година. Ако поскъпне газа драматично, „Топлофикация“ трябва да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни“.

 

По-важна тема според енергийния експерт обаче е друг изтичащ скоро срок – на 23 август – за който България трябва да си предостави становище по Териториалните планове за развитие на минните региони.

 

„Ако тя не го представи, затваряме външните си региони. Недопустимо пасуване от страна на експертна общоност. Ние в понеделник ще пуснем едно негативно становище до министерството. Това правителство може да реагира пред ЕК, че тези планове са неоптимални. Те бяха представени в последните секунди на старото правителство. Те са опасни за българската енергетика. Те ще доведат до реално затваряне на ТЕЦ-овете“, обясни Хиновски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9307 |19.08.2022 Васко Начев: България ще приеме американските танкери газ. Деница Златева е далеч от бизнеса, в който влиза . 0| 2735 |18.08.2022 Игрите на Endorphina дебютират в България на сайта на WINBET . 0| 2653 |18.08.2022 Инфлацията в еврозоната счупи нов рекорд. През юли скача с 9,8%, в България - с 14,9% . 0| 3296 |17.08.2022 10-годишно момиче стигна по море от Румъния до България с надуваем дюшек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads