Реклама / Ads
0| 9307 |19.08.2022 НОВИНИ

Васко Начев: България ще приеме американските танкери газ. Деница Златева е далеч от бизнеса, в който влиза

.
Васко Начев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Смятам, че решението вече е взето. Ако чакаме до 16:59, значи нещо сме се объркали и то много сериозно. Смятам, че ще потвърдим. Ние нямаме друг полезен вход. Да се откажеш за количества от около 1 милиард, тоест почти 30% от консумацията, която прави България, значи наистина не познаваш ситуацията и пазара. Това коментира в ефира на Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев.
 

Днес в 18:00 часа изтича срокът, в който България, трябва да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета „Петков“. Служебното правителство обяви, че ще иска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но вчера от американската компания отказаха тази отсрочка.

 

„Няма опция втечненият газ от САЩ да не може да бъде разтоварен. Трябва да бъде гъвкави“, смята експертът.

 

Въпросните 7 танкера представляват 1/3 от количествата, необходими на страната ни. Другата 1/3 – са доставките от Азербайджан, които до 1 октомври можем да получаваме по старата връзка, но по-скъпо, а след 1 октомври цената да е 8 пъти по-ниски от цените на европейските пазари.

 

„30% от танкерите, 30% - азерски, 20% от Чирен могат да бъдат осигурени. Остават още около 20%, които със сигурност ще бъдат по-скъпи. Този остатък купуваме от днес за утре“, обясни Начев.

 

Според него ще можем да получаваме газ и от Чирен, тъй като хранилището ще влезе в режим на експлоатация.Той изчисли, че газохранилището в момента е пълно на 56%.

 

„Нещо добро, което направиха от „Булгартрансгаз“, е, че увеличиха нагнетателния период“, обясни Начев.

 

„Газпром” е нужен на цяла Европа, не само на нас. При „Газпром“ нямаме полезен ход. Това, че клякаме и се молим, е от арсенала на политическото говорене. Ако руснаците са искали, те щяха да ни дадат газ без изобщо да влизаме в тази хипотеза“, коментира още газовият експерт.

 

Той отказа за коментира назначението на Деница Златева като шеф на „Булгаргаз“, но все пак лаконично сподели: „Тя е много, много далеч от бизнеса, в който влиза, въпреки че може би две години беше в пресцентъра на „Булгаргаз“. Ако оттам е натрупала опит, окей. Преди това няма никаква представа от газ. Иначе тя е много стойностен човек, доколкото ми е известно“.

 

Един ден преди тези рокади на Начев ми било казано, че няма кой да бъде сложен: „За мен правилният човек, който би трябвало да беше избран, това е Иван Дреновички. Той наистина разбира нещата. Имаше и такава опция. Защо не го избраха, вече това не мога да кажа“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2735 |18.08.2022 Игрите на Endorphina дебютират в България на сайта на WINBET . 0| 2653 |18.08.2022 Инфлацията в еврозоната счупи нов рекорд. През юли скача с 9,8%, в България - с 14,9% . 0| 3297 |17.08.2022 10-годишно момиче стигна по море от Румъния до България с надуваем дюшек . 0| 2912 |17.08.2022 България замесена в схема за незаконни трансплантации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads