Реклама / Ads
0| 8313 |16.09.2022 НОВИНИ

Васко Начев: ”Газпром” почти не съществува, съсипана е от самите руснаци

.
Васко Начев
”Нещата не са толкова простички, както някои се опитват да ги представят. Има теоретична възможност не само за Азербайджан да изнесем, но и до ОЕА или Индонезия. Въпросът е, че от техническа гледна точка, за да се случи подобно нещо трябва да има синхронизация на електропреносните системи на няколко държави. Това е трудно постижимо и би отнело около 5-10 години.
 

Това е сложна SWAP-ова сделка. Трябва да има съответно свободни количества електроенергия, които да бъдат прехвърляни по тези SWAP-ови сделки. Не смятам, че е възможна такава сделка", това заяви енергийният експерт Васко Начев пред "Евроком" и "ЕвроДикоФ".


Според него подобна схема би била доста по-удачна, ако се извърши с Румъния.


Начев заяви, че тръба за пренос на газ от България до съседката ни има, като ключовото е да се изгради евентуално трасе за износ на електроенергия.


Той заяви, че бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов е подписал анекс за отказ от цялото количество азерски газ под предлог, че е нямало нужното трасе, въпреки че такова е имало.


Октомври 2020 г. е подписан злополучният анекс, който ни отказва от 2/3 азерски газ.


"От 1 октомври на 30 евро/мВтч. Имаме сключен договор", каза той за очакваното синьо гориво по интерконектора, което се очаква да тръгне съвсем скоро.


"Компанията "Газпром" почти не съществува, "Газпром" е съсипана от самите руснаци. "Газпром" е изправена пред разпад. Печалбите са прибрани предварително. Това беше смисълът. Парите да не стигат директно до "Газпром", а да бъдат прехвърляни. Те нямат средства за поддържане на системите. Русия е изправена пред много сериозни трудности. Предстоят много интересни неща в Русия", категоричен бе той.


"Това е толкова дълга и дъблока тема, влязла дълбоко в съзнанието на българина. Трябва да минат поне две поколения, за да се излезе на чисто", заяви той за амбициите да се добиват шистов газ.


"Има 100% решения за добив на газ, било то и от шистови формации. Всичко друго са някакви интерпретации ", категоричен бе енергийният експерт.


Мнението му е, че информацията, която се върти в публичното пространство за добив на суровината, нямат общо с реалността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7665 |11.09.2022 Васко Начев: Няма техническа възможност за бартер с Азербайджан . 0| 3887 |11.09.2022 Говорителят на кабинета или не знае, или не казва кой преговаря с ”Газпром” . 0| 21843 |09.09.2022 Васко Начев: Росен Христов получи звучен шамар от „Газпром“, търси как да излезе от глупавата ситуация . 0| 2899 |08.09.2022 Юлиан Попов: ”Газпром” е оръжие. Все едно преговаряме с военното министерство на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads