Реклама / Ads
11| 5352 |16.12.2009 НОВИНИ

Хората искат допитване за новините на турски, екстрата ще струва 15 млн.

.
Сидеров събира подписите за реферндум Източник: Вяра Йовева
Днес започва събирането на необходимите 48 депутатски подписа за искането за референдум да има или да няма новини на турски език.
 
„За каквото и да се направи референдум, винаги ще има хора, които ще кажат – това ли е най-важното сега?”, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в "Денят започва" по БНТ.

„Важно е тук да добавя, че този референдум допуска и други въпроси, но юристите ще кажат дали да се добавят – въпросът за АЕЦ Белене, за това да има ли вероучение в училищата и т.н. Това допитване до народа е важно и хората отдавна го искат”, убеден е Волен Сидеров.

Според Камен Костадинов от ДПС референдумът, искан от партия "Атака" е в разрез с рамковата конвенция, приета 1999 г. в унисон с българската Конституция. По въпросната тема няма как да бъде проведен референдум, защото не е законно, заяви Костадинов по БНТ.  

По думите на Волен Сидеров, обаче въпросната конвенция не постановява да има новини на турски език по БНТ. „Ние не оспорваме конвенцията с желанието да се проведе този референдум. Не правим нищо против Конституцията чрез заявката за това допитване”, коментира по БНТ Сидеров.

Йонко Грозев от Български хелзински комитет заяви, че рамковата конвенция от 1999 г. не задължава да има новини на турски език в определено време по националната телевизия, тъй като нейният характер е много по-общ. „Начинът, по който се представя референдума буди притеснения, защото ако бъдат забранени новините на турски език няма друга алтернатива”, заяви Йонко Грозев.

Волен Сидеров коментира, че по никакъв начин падането на новините на турски език от ефира на БНТ не забранява да ги има в други медии. Според лидерът на „Атака” задачата на този референдум е да попита хората дали те искат да има новини на турски език по БНТ, а не да внася каквито и да било забрани.

„Незнам дали е редно да има цели предавания на друг език, това е въпрос на регламентация в Закона за радио и телевизия, на регламентация от страна на СЕМ”, каза още Сидеров, според когото алтернативата е в това да има такива медийни изяви, но без намесата на държавата.
 
Бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, който е съветник на националния омбудсман заяви, че такъв референдум ще струва на данъкоплатците около 10 - 15 млн. лв.

Frognews.bg припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя искането на "Атака" за референдум дали да има или не новини на турски език по БНТ. На съвместна пресконференция на премиера и лидера на Атака Волен Сидеров - Бойко Борисов заяви, че според Конституцията има признат един официален език в България – българският.

Парламентарната група на „Атака" е за провеждането на всенародно допитване Конституцията изисква 1/5 от депутатските подписи, след което парламентът решава, а в рамките на месец президентът издава указ за провеждането на референдума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5456 |15.12.2009 Новините на турски отиват към референдум . 61| 9677 |14.12.2009 Помаци псуват България, искат я в Турция . 8| 5302 |17.11.2009 Да се бръкне в джоба на богатите заради бедните, искат от "Подкрепа" . 7| 4905 |12.11.2009 БНТ не носи отговорност за новините на турски език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads