Реклама / Ads
0| 3634 |01.12.2022 НОВИНИ

Хората с увреждания няма да губят помощи заради бавен ТЕЛК

.
Източник: БГНЕС
Проект за промени в закона на хората с увреждания ще направи опит да реши огромния проблем със забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК на хиляди хора. Той е на омбудсмана Диана Ковачева и бе припознат от ГЕРБ-СДС, които го внесоха за обсъждане.
 

Проектът предвижда хората да не губят финансовата си подкрепа по закона до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Тази подкрепа е обвързана с линията на бедност и в момента е между 28.91 и 235.41 лв. месечно според степента на увреждане.


Заради дългите отсрочки в медицинските експертизи от времето на пандемията тази година е особено кошмарна за работата на ТЕЛК комисиите - хиляди хора трябва да се преосвидетелстват заради изтекли срокове на решения за инвалидност. И без тази допълнителна задача обаче лекарските комисии, които се занимават с медицинска експертиза, са изключително натоварени и без хора, като на места това води до драстични забавяния до 1 година. Това означава тези хора да стоят без доходи в очакване на новото си решение.


Проектът за промени на практика въвежда едномесечен срок за ТЕЛК да излезе с решение по преосвидетелстването на човек с увреждане. Текстовете предвиждат когато човек подаде заявление за преосвидетелстване до 1 месец преди изтичане на срока на експертното му решение и ТЕЛК не успее да излезе с решение за вид и степен на увреждане, това да се счита за забавяне и финансовата помощ да продължи да се изплаща до издаването на новото експертно решение. Наред с това се удължава и валидността на последното издадено експертно решение.

 

Информацията за закъснението ще се обменя служебно между заинтересованите институции. Срокове има и сега, но ТЕЛК почти никога не успява да ги спази, а докато стоят без действащо решение, хората нямат право на подкрепа.


Добавя се и нова дефиниция за забавяне в закона за здравето. При установяване на временна неработоспособност, за забавено решение се счита това, което не излезе в 14-дневен срок от подаденото заявление, а при трайните увреждания срокът е 30-дневен, пише още "Сега".

 

Когато новото решение определи вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, хората няма да възстановяват получената в повече сума, предвижда друга промяна в закона. Те няма да връщат и суми, получени в периода на обжалване на решението. Когато решение на ТЕЛК се обжалва в НЕЛК, НЕЛК има в 14-дневен срок да реши въпроса по същество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 18464 |30.11.2022 Иван Бакалов: Нищо няма да се оправи в България, докато прокуратурата не свали чадъра над Борисов . 1| 3463 |30.11.2022 Георги Гвоздейков: Няма драма с медицинските хеликоптери, политиците да не си играят с този проект . 0| 3075 |30.11.2022 Поредна безсънна нощ в Бургас, няма и следа от двамата рибари . 2| 3099 |29.11.2022 Донев: Проверката на кодовете показа ясно, че няма проблем с машините за гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads