Реклама / Ads
4| 4935 |22.04.2009 НОВИНИ

Хотелиери блокираха главния път Бургас- Варна

.
Черноморието Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Хотелиери в Слънчев бряг изпълниха заканите си и блокираха пътя Бургас – Варна. Недоволството на протестиращите е породено от инфраструктурната такса, която трябва да плащат за поддържането на алеите, тротоарите и осветлението в курортния комплекс.
 

Заради отказа им да дават пари за поддръжката на инфраструктурата, собственикът й – акционерното дружество „Слънчев бряг” спря тока по алеите в курорта. А първите туристи в курорта вече пристигнаха. Според хотелиерите блокадата е единственият начин да принудят държавата, общината и другите отговорни институции да се разберат.

Спорът за инфраструктурата на комплекса продължава вече няколко години. Хотелиерите настояват тя да бъде прехвърлена на община Несебър безвъзмездно, на която плащат местни данъци и такси. От акционерното дружество обясняват, че това не може да стане, тъй като освен държавата има и частни акционери.

Самите хотелиери са приватизирали хотелите в Слънчев бряг с условие, че ще плащат за инфраструктура. Изпълнителният директор на АД- то Малина Стратиева смята, че няма основание за протест, защото таксата е за нещо, което ползват.

Спорната такса, която трябва да плати хотел с 400 легла, е 10 хиляди лева на година. Тези пари се печелят от нощувки за няколко дни, категорични са от бранша.

По време на митинга хотелиерите приеха декларация, която ще изпратят до министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, до Министерството на транспорта и до Държавната агенция по туризъм. В нея настояват инфраструктурата в комплекс Слънчев бряг да премине към община Несебър, “като държавата прояви воля и намери най-подходящата форма как да я предостави на общината. Това е нашето искане номер 1.

Настояваме за ясното и адекватно становище на Министерството на икономиката и енергетиката във възможно най-кратък срок и при липсата на такова сме готови отново да излезем на протест, защото за съжаление основните административни лостове на комуникация са почти изчерпани”. От Съюза на собствениците на хотели предлагат на 12 май в Несебър да се проведе кръгла маса между Министерството на икономиката и енергетиката, община Несебър и Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг, на която въпросът за инфраструктурата на комплекса да бъде решен.

Второто искане на хотелиерите, посочено в декларацията, е за възможно най-бързото завършване на ремонта на пътя Бургас - Слънчев бряг в района на Равда и Несебър. Според хотелиерите е недопустимо един от най-натоварените пътища в страната Бургас - Слънчев бряг - Варна да бъде в строеж и да не е завършен за летния сезон. Те настояват най-късно до 15 май едната от лентите на пътя Равда - Несебър да бъде напълно готова, а другата да бъде ремонтирана най-късно до 1 юни. Собствениците на хотели настояват още до 2010 г., до следващия сезон, пътят от летище Бургас до курорта да бъде напълно завършен и изграден с четири ленти.

Собствениците на хотели заплашват с нов протест следващия месец, ако исканата от тях кръгла маса, посветена на решаването на проблема с инфраструктурата, не се състои или не бъде взето адекватно решение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5465 |13.04.2009 Борисов срещу Станишев във Варна; М. Димитров в Пловдив и Плевен . 14| 6361 |10.04.2009 Поморийци скачат срещу "Бургас-Александруполис" . 8| 4907 |07.04.2009 Хотелиери на бунт, искат инфраструктурата на Слънчев бряг . 19| 4964 |17.03.2009 Обрат по делото във Варна предричат близки на убиеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads