Реклама / Ads
2| 1826 |23.07.2024 НОВИНИ

Хотелиери и ресторантьори заплашват с протест заради високите цени на тока

.
Източник: личен архив
Хотелиери и ресторантьори са готови да започнат повсеместни активни стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец, предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
 

От асоциацията посочват, че в пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева и сметките ще са непосилни за бизнеса. Още повече, че според енергийни експерти ценовите равнища ще се запазят и през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугата за крайния клиент.

 

Вече е изпратено писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

 

"След пандемичните години летният туристически сезон силно се скъси, разходите, формиращи туристическия продукт, драстично се увеличават, пазарът и туроператорите приемат увеличаване на цената с не повече от 5-7%. В тези условия на несигурност и неизвестност е немислимо да се продължава да се мисли за адекватно туристическо предлагане", се казва в писмото на БХРА до министъра на туризма.







Георги Щерев, председателят на БХРА, обясни, че наред с краткия сезон, застрашен от ръста на цените на тока, трябва да се има предвид, че хотелският и ресторантьорският бизнес са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на фирмите. Увеличението на цената на тока до 2000 лева за мегаватчас е в часовия пояс след 16:00 часа, в които се осъществява близо 45 на сто от потреблението на хотелите. Затова и от бизнеса не могат да си позволят да икономисваме електроенергия точно тогава, когато туристите се връщат от плажа, използват най-големи количества топла вода, а кухните работят на максимум, за да се подготвят за вечеря. Освен това в този период и климатиците работят на абсолютен максимум, защото времето е топло и задушно. По-добре да не работим при такива цени на тока, подчерта той, цитиран от news.bg.

 

Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг, смята, че държавата трябва да предвиди компенсации над определена цена на тока, както беше по време на пандемията от КОВИД-19. По думите му не става ясно на какво се дължи драстично увеличение в цената на електроенергията за бизнеса в момента и дава пример, че досега е плащал 10 000 лева сметка за ток, а сега - 120 000 лева.

 

Друг зам.- председател на БХРА и собственик на ресторант в София Атанас Димитров казва, че има опасност от масови фалити и посочва, че основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия.

 

Парламентът трябва да приеме трайна мярка за компенсация при надвишаване определен ръст на цените на тока и държавата да реагира с подпомагане на бизнеса, смята Атанасов.







Златко Златанов, още един от зам.-председател на БХРА и собственик на хотел във Велинград, също недоумява откъде идват високите цени на тока. Спешно трябва да се върнат компенсациите за бизнеса при цена от над 250 лева за мегаватчас, категоричен е той.

 

Малин Бистрин, зам.председател на БХРА и собственик на два хотела и механа в Банско, отбеляза, че бизнесът и на регион Банско е силно притеснен от ръста на цените на тока. По думите му е възмутително решението да се изнася ток като помощ за Украйна и за съседни балкански държави, когато родният бизнес бедства.

 

Според Мариян Беляков, член на УС на БХРА и изпълнителен директор на "Пампорово" АД, проблемът е огромен и допълнително ще се задълбочи през зимата, тъй като тази висока цена е непосилна за бизнеса, който и без друго се развива в условия, които го правят неконкуретноспособен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2058 |23.07.2024 Израелски военни самолети прoбиха звуковата бариера над Бейрут . 1| 1686 |23.07.2024 Шефката на Сикрет сървис подаде оставка за провала с опита за убийство на Тръмп . 0| 1653 |23.07.2024 Spotify удари рекордна тримесечна печалба . 1| 2186 |23.07.2024 СГС реши: Прехвърлянето на варненските акции от Пловдивския панаир към „Пълдин Туринвест“ е незаконно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads