Храната променя действието на лекарствата – от опасни реакции до по-ефективно лечение

В Индия лекарите се сблъскват с необичаен случай – мъж приел Виагра в предписана доза, но след това изпил и нар сок. Получил болезнена продължителна ерекция, защото сокът засилил действието на медикамента. Подобни случаи показват как плодови сокове и храни взаимодействат с активните вещества в лекарствата.
Най-известен е примерът с грейпфрута. Той блокира ензим, който разгражда много медикаменти, сред тях лекарства за холестерол, високо кръвно, трансплантации и дори Виагра. Така дозата става по-силна и понякога токсична. Други плодове, например нар и червена боровинка, също влияят, макар данните за последната да са противоречиви.
Не всички взаимодействия засилват ефекта – някои го отслабват. Листните зеленчуци, богати на витамин К, намаляват действието на антикоагуланта варфарин.
Пациентите не трябва да ги избягват напълно, но дозата се съобразява с хранителния им режим. Млечните продукти и пълнозърнестите храни могат да „задържат“ определени антибиотици в стомаха и те не достигат кръвта. Затова лекарите препоръчват мляко и сирене да се консумират няколко часа преди или след антибиотика.
Някои билки също крият рискове. Жълт кантарион взаимодейства с антидепресанти и контрацептиви. Куркумата усилва действието на лекарства за разреждане на кръвта и за диабет. Чай от артишок може да доведе до токсичен ефект при хора с други терапии.
Изследователите обаче гледат и положителната страна. Екипи в САЩ проучват дали диета с ниско съдържание на въглехидрати може да засили ефекта на някои противоракови лекарства. Други учени събират данни в обща база, за да се предвиждат по-добре тези взаимодействия.
Заключението е ясно – храната може да е съюзник или враг на терапията. В бъдеще лекарите вероятно ще препоръчват не само лекарства, но и подходяща диета заедно с тях.
Моля, подкрепете ни.





