Реклама / Ads
1| 2378 |02.08.2024 НОВИНИ

Хранителната индустрия скочи срещу прекалените мерки за данъчен контрол, подкрепиха лозарите

.
Над 10 браншови организации от хранителната индустрия застанаха на страната на Националната лозаро-винарска камара и също обявиха, че новият режим на фискален контрол, въведен от началото на годината, е необоснована административна тежест, която силно затруднява дейността им.
 

Лозари и винари протестираха през изминалата седмица срещу задължителното електронно деклариране пред НАП на всеки товар с грозде още преди да потегли камиона от полето. Те обявиха, че това практически е невъзможно заради липсата на кантари и интернет връзка, но въпреки това нарушението се наказва със солени глоби. Винопроизводителите се оплакаха и от последващия контрол, при който трябва също да декларират пред НАП всяка пристигнала доставка винено грозде дали отговаря на предварително подадените количества, да пускат коригиращи декларации и да чакат данъчни инспектори за проверки на място.

 

Проблемът не е само с гроздето, а с всички плодове и зеленчуци, както и с по-голямата част от хранителните продукти, обявиха асоциациите на млеко- и месопреработватели, на хлебари, мелничари, пивовари, птицевъди, преработватели на плодове и зеленчуци, производители на безалкохолни напитки и захарни продукти, както и вносители на алкохол.

 

Те са изпратили писмо до премиера Димитър Главчев, финансовия министър Людмила Петкова и земеделския министър Георги Тахов с искане за среща, на която да обсъдят облекчаването на затегнатия данъчен режим при превоза на храни, които се квалифицират като стоки с висок фискален риск.

 

"Въпреки множеството писма и срещи до този момент не сме получили реални обяснения и доказателства, че въведеният механизъм на свръхадминистративен контрол води до повишена събираемост и обективна практическа полза за фиска. Но едно е неоспоримо - въведената регулация представлява само допълнителна и ненужна административна тежест, а в някои случаи и неизпълнима. Затруднява и оскъпява процесите на доставка, без да има реална практическа полза за осъществяваната контролна дейност от органите по приходите", посочва хранителната индустрия в писмото.

 

В него те изразяват недоволство от позицията на НАП по повод протеста на винарите, в която приходната агенция посочва, че не всеки превоз подлежи на контрол и че до момента няма постъпили сигнали за производствени затруднения заради режима на деклариране. НАП напомни, че само товари в камиони с тегло над 3.5 тона подлежат на задължително предварително деклариране.

 

"На практика единственото решение, което получихме на всички срещи от НАП е да „заобикаляме Закона“ като ползваме изключенията – да се транспортират суровини и продукция с камиони до 3.5 т, тъй като реално няма практически варианти на полето да се остойности и претегли продукцията, за да се декларира съгласно изискванията на новия режим", недоволстват производители и преработватели в хранителната индустрия.

 

Според тях тези, които досега са заобикаляли закона, ще продължават да го правят, а единствено страдат добросъвестните.

По същия начин протестираха в началото на годината търговските вериги, които първи въведоха новия режим на деклариране. В разговори с НАП и МФ те успяха да облекчат някои изисквания в контрола. Проблемът ескалира наново със старта на прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, чийто превоз от полето вече подлежи на предварително деклариране пред НАП, пише още "Сега".

 

"Трябва ли да спрат производства, да фалират предприятия, за да бъдат предприети реални мерки за облекчаване на индустрията и осигуряване условия за нормалното й функциониране?", питат в писмото си до премиера браншовите организации от хранителната индустрия. И настояват за спешна ревизия на режима на фискален контрол, "за да се гарантира продоволствената сигурност на страната чрез осигуряване на нормални условия за работа на бизнеса".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2568 |02.08.2024 Гл. комисар Александър Джартов: Вятърът създава проблеми навсякъде, където има пожари . 2| 18071 |02.08.2024 Външно министерство с голяма новина за визи, паспорти и лични карти . 6| 3639 |02.08.2024 "Небрежно изглеждащ мъж, който с ръка в джоба взе среброто": Кой е Юсуф Дикеч - новата звезда в социалните мрежи? . 7| 8131 |02.08.2024 Уволниха шефа на ДАИ заради хаоса с техническите прегледи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads