Реклама / Ads
0| 3043 |05.12.2022 НОВИНИ

Христо Алексиев: ЕС прие Коридор №8 да е приоритетната трансевропейска пътна мрежа

.
Христо Алексиев
Министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев посочи в Брюксел, че България е успяла да убеди ЕС да включи Коридор №8 в приоритетната трансевропейска пътна мрежа. Алексиев изтъкна, че страната ни е положила изключителни усилия, за да рестартира проекта. 
 

По време на срещата на Съвета на министрите по транспорт на Европейския съюз, стана ясно, че Съветът е включил трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор "Западни Балкани-Източно Средиземноморие".  Алексиев изрази благодарност за проявеното разбиране от страна на Чешкото председателство за удовлетворяването на българското искане, информират от Министерството на транспорта.

 

Вицепремиерът определи като сериозен успех за България, защото освен свършената работа, страната ни е показала, че полага всички усилия за приобщаване на Западните Балкани в Европейския съюз. Алексиев изтъкна, че транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията.

 

Христо Алексиев каза, че с това одобрение проектите по трасето ще имат по-лесно  финансиране. Министърът заяви, че е получил много благодарности от Република Северна Македония и Албания. Европейският транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие" придобива завършен характер и ще е в състояние да осигури значителна добавена стойност за ЕС в региона на Западните Балкани, особено в сложната геополитическа ситуация.

 

Вицепремиерът Алексиев изтъкна водещата роля на България при защитата на искането и осигуряването на международна подкрепа: "В дух на единство и тясно сътрудничество, четирите държави по трасето на Коридор №8 - двете държави членки на ЕС България и Италия, и нашите партньори от Западните Балкани Албания и Република Северна Македония, приехме на 25 ноември съвместна декларация, потвърждаваща общата ни ангажираност и конкретни мерки за изграждане на инфраструктурата по протежение на коридора."

 

На 3-ти ноември 2022г. бе проведена среща в Атина между Христо Алексиев и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис. На нея бе постигнато съгласие за активизиране на дейностите по реализирането на другия приоритетен коридор "Sea2Sea". Договорена е подготовка на съвместно проектно предложение за проучвателни дейности за изграждане на мултимодален коридор "Sea2Sea" по Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт" 2021-2027 г., като предстои доуточняване на обхвата с гръцката страна.

 

Българска страна има предложения и за последващи стъпки с цел структуриране и осигуряване на жизнеспособност на проекта. Част от тях са свързани с възстановяване на железопътния товарен трафик между България и Гърция през граничните пунктове: Свиленград-Дикея и Кулата-Промахон, както и евентуално стартиране на разговори с Румъния за включване на пристанище Констанца.

 

Съветът на министрите по транспорт одобри общ подход по предложението за преработен регламент за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Министрите дискутираха положението в Украйна и обсъдиха възможностите за по-добро изпълнение на ангажиментите си за координиран отговор на ЕС на кризата в областта на транспорта, включително въвеждането на коридори на солидарността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3073 |05.12.2022 WINBET вече приема депозити през Apple Pay . 13| 5431 |04.12.2022 Асен Василев: Президентът Радев е основен виновник, че не ни приемат в Шенген . 18| 3183 |03.12.2022 Русия няма да приеме таван на цените на петрола и подготвя отговор . 14| 3209 |03.12.2022 Гешев още не схващал за причината да не бъдем приети в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads