Реклама / Ads
6| 2343 |10.08.2024 НОВИНИ

Христо Грозев: Очаквам нови арести в Русия с цел бъдещ обмен на шпиони

.
Христо Грозев
Разследващият български журналист Христо Грозев в интервю за БНТ препоръча чуждестранните медии да изтеглят своите кореспонденти от Москва, защото могат да станат обект на обменен фонд и прогнозира нови арести в Русия с цел бъдещ обмен на разкрити руски шпиони срещу тях и арестувани руски опозиционери от Кремъл.
 

„Предвиждам нови арести с цел попълването на такъв обменен фонд. Препоръчвам наши колеги и западни такива, които имат свои кореспонденти в Русия да ги изтеглят, защото практически допълнителния плюс да имаш свой представител на място в Москва в един период, в който не може честно да се предава информация там, е много, много малък в сравнение с риска да бъдат арестувани и да станат звено от един обменен фонд за в бъдеще.“

 

Христо Грозев е убеден, че самият арест на журналиста Еван Гершкович е предварителна задача именно за формиране и попълване на този фонд, който руските власти държат в ръцете си. Гершкович беше признат за виновен в шпионаж и осъден на 16 години колония със строг режим в Русия, а след осъществяване на размяната на 1 август руските власти публикуваха видео, което уж доказва вината на Гершкович.

 

Тези изводи Христо Грозев прави след като беше част от екипа, който е съветвал западните власти при воденето на преговори с Русия за осъществяване на последния, безпрецедентен по своите мащаби и обхват, обмен на затворници. Размяната се състоя на 1 август и включваше знакови имена като Пол Уилън, Еван Гершкович, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Андрей Пивоваров и др.

 

Русия получи агента си и изпълнител на поръчки на тайните служби Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия за убийство.

 

„Именно той, Вадим Красиков, е бил трофеят на Путин, на когото руският президент е залагал“, заяви Христо Грозев. Дори и развитието на преговорите между Запада и Русия го е показало.

 

Първоначално преговорите са се водили за размяна 1:1, а завършиха по друг начин. САЩ са предлагали в продължение на три години всеки един шпионин за Пол Уилън и Еван Гершкович, но Русия е отказвала. Едва след включването на Германия в преговори и отварянето на вратата за размяна на Вадим Красиков е настъпил обрат. А това е станало, защото германските власти и лично Олаф Шолц са били вбесени от смъртта на Алексей Навални, разказа Христо Грозев.

 

„Наше разследване още от 2020 г. доказа, че че Вадим Карсиков е приближен до Путин, че е той е висш офицер от руската служба за сигурност, че има цяла история от политически убийства, поръчани от Кремъл през последните 10 години. Като такъв, той беше важен за Путин, за да бъде върнат, не заради някаква лична лоялност към него, а заради това, че ако той бъде оставен да гние в затвор в Германия, по никакъв начин Путин няма да може да бъде в състояние да обещава на бъдещи такива агенти на Кремъл, на такива убийци, че те няма да бъдат върнати в Русия“, каза Грозев.

И

ма определена паника в Републиканската партия в САЩ след като Харис стана кандидат за президент на демократите, виждам паника и в Русия, коментира предстоящите избори за американски президент Христо Грозев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11107 |10.08.2024 Кьовеши прати на съд български бизнесмен заради кокошки за 500 000 лева . 8| 2896 |10.08.2024 Тръмп: Спасих се от смърт с хеликоптер . 7| 2279 |10.08.2024 Стоян Михалев, ПП-ДБ: Не знам какво да очакваме от кабинета "Грънчарова-Кожарева" . 24| 38483 |10.08.2024 Камен Алипиев - Кедъра: След Олимпиадата трябва чиновниците да изтрезнеят и да се вгледаме в българския спорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads