Реклама / Ads
40| 3554 |29.04.2021 НОВИНИ

Христо Грозев: Русия какво невинно обяснение има за присъствието на осемте агенти по време на взривовете?

.
След вчерашния брифинг на прпокуратурата, на който бяха преповорени голяма част от разкритията на Bellingcat за действията на руските агенти от ГРУ на родна територия, темата излезе в масовите медии и днес вече е на дневен ред. Даже бе привикан посланикът на Русия в България. Прокуратурата каза и нещо, което все пак не бе известно - пожар на 30 май 2015 г., при който са били унищожени поредица от събрани доказателства за взривове в български оръжейни складове.
 

"Това ни е убягнало. Именно в този ден виждаме напускане на страната на трима от най-висшестоящите агенти на ГРУ", посочи пред bTV журналистът от Bellingcat Христо Грозев.

 

Той обясни, че има три различни позиции в момента - на чешките власти, българската прокуратура и на ЕМКО. От фирмата на Емилиян Гебрев вчера излязоха с поредната си позиция, в която опровергаха твърденията на българското държавно обвинение и попитаха - защо чак сега? Според Грозев има политически, а и частни причини за разминаванията.

 

"Чехия посочи България като цел на ГРУ, но това е за да не се затварят вратите към Москва. Българската прокуратура пък преувеличи ролята на Гебрев. Много голяма част са и на други търговци, и на българската държава. Руската пропаганда веднага скочи на това противоречие - че те не могат да се разберат", посочи Грозев.

 

Журналистът обясни, че всички взривове са свързани с военна техника и боеприпаси, предназначени за износ в Украйна, която в онзи момент е имала особена нужда от това. Гебрев е изнасял в Украйна боеприпаси които са били необходими на отбраната, тъй като те не могат да работят с всякакви боеприпаси, но далеч не е единственият.

 

"ЕМКО е държал само около 20% от боеприпасите в Чехия. Това е атака свързана въобще с опит да се парализират всякакви доставки към Украйна", обясни още Грозев.

 

"Русия какво невинно обяснение има за присъствие на осем нейни агента в тези държави по време на взривовете?", попита още журналистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 4647 |28.04.2021 Христо Иванов: Този парламент не може да роди промяна в дълбочина . 22| 4185 |28.04.2021 Христо Иванов: Вече официално сме в политическа криза . 7| 3068 |27.04.2021 Христо Проданов: БСП няма да се коалира с ГЕРБ . 10| 2971 |26.04.2021 България изрази солидарност с Чехия относно незаконните действия на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads