Реклама / Ads
5| 3814 |20.12.2023 НОВИНИ

Христо Иванов: Сега е истинското начало на съдебната реформа

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
"За нас това е истинското начало на съдебната реформа", коментира Христо Иванов от "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) във връзка с приетите на трето четене промени в Конституцията.
 

По думите тези промени "дават възможност с последващите изменения в Закона за съдебната власт в процесуалните закони и най-вече с кадровите решения, които предстоят да бъдат взети, да доизградим и да постигнем целите, които си поставихме, а именно: истинска независимост на българския съд по европейски стандарт, прокуратура, която е отчетна пред обществото и служи на закона, и справедливо правосъдие по европейски стандарт". 

 

"Предстои сериозна работа оттук нататък. Тези промени дават възможност за тази работа и затова са толкова важни. Тези промени показаха, че в България, въпреки големите разделения, е възможно да се постига съгласие около национални цели", написа той във Facebook.

 

"Много важно за политическата система е да използва промените като платформа, с която да продължи да изгражда такива съгласия, при всички трудности, турбуленции и спорове", смята Иванов.

 

Иванов благодари на колегите си от ПП-ДБ, от ГЕРБ-СДС, от ДПС, на опозицията от „БСП за България“, както и на всички, които са се включили в дебата: "Искам да благодаря на нашата парламентарна група, на колегите от ГЕРБ, от Движението за права и свободи, на опозицията от Българската социалистическа партия, която се държа аргументирано, макар и опозиционно. Искам да благодаря на парламентарната конституционна комисия, на министъра на правосъдието и на всички, които се включиха и допринесоха за този дебат".

 

"Не, не се притесняваме от заявките, че промените в Конституцията ще бъдат атакувани пред Конституционния съд", добави Иванов, коментирайки въпроса и пред журналисти.

 

По-рано днес на трето четене в пленарна зала влязоха и бяха приети промените в Конституцията. Те бяха разгледани и приети вчера от депутатите на второ четене. От ИТН и “Възраждане” заявиха, че няма да участват в дебата. Единствено БСП останаха в зала, но се обявиха категорично против всички изменения. Гласуването днес бе поименно със ставане от място. Бойко Рашков се изказа особено остро по отношение на промените. Тази сутрин той гласува с "въздържал се". В крайна сметка промените бяха приети окончателно със 165 гласа “за”, 71 “против”.

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12530 |20.12.2023 Защо е важно да подкрепяме не само Украйна, а и Израел? . 8| 3766 |20.12.2023 Акад. Денков: Усилията ни водят към успех, а хората усещат грижата за себе си /видео/ . 7| 3966 |20.12.2023 Божанков за "Възраждане" и Костадинов: Говорят като Хитлер и Сталин! . 7| 3812 |20.12.2023 Вили Лилков: Препирнята в СОС е заради неизживяна предизборна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads