Реклама / Ads
1| 3145 |07.12.2021 НОВИНИ

Христо Иванов: Спекулация е, че с ПП имаме различия. Забавянето от наша страна е технологично

.
Източник: БНТ
Очакваме преговорите с „Продължаваме Промяната“ да приключат утре. Става забавяне по наша вина, но причините са технологични. Получихме вчера сутринта текста на приложенията към споразуменията. Нашите експерти трябва да се запознаят с тях. Това е технология. Изобщо не става дума за някакви различия и моля да няма спекулации в това отношение. Това поясни Христо Иванов от „Демократична България“ след консултациите при президента Румен Радев.
 

Той заяви, че не знае имената от другите политически формации, които се спрягат за министри.

 

„Доколкото знам текат някакви обсъждания. Разбираме изключителната сложност, в който се намира страната. Аритметично за нас е важно да има мнозинство, което е извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че то не може да бъде безпроблемно и гладко, но трябва да има правителство. Трудността ще започне след това – как ще функционира това мнозинство“, смята Иванов.

 

„Трябва да дадем един голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление“, допълни той.

 

„В рамките на следващите 12 месеца предстои два пъти да формираме 2/3 мнозинство по отношение на съдебната власт. Предстои с 2/3 мнозинство да изберем състав на Инспектората към ВСС и нова парламентарна квота във ВСС. Трябва да потърсим сериозен разговор. Ще работим за това да има дебат и той да бъде в парламента, структурно организиран“, заяви още Христо Иванов.

 

„Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Ще направим необходимото за корекции в коалиционното споразумение това да не се случи. Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа и той е от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се случи“, каза от своя страна Атанас Атанасов.

 

По отношение на сектор „Сигурност“ той заяви, че там трябва да има баланси. Според него е правилна смяната на всички шефове на специалните служби по време на служебните правителства.

 

„Борисовото правителство беше кадрувало така сектор „Сигурност“, че да прикрива корупцията и престъпленията. Само че има риск да се получи напрежение при работата на редовното правителство с тези назначения“, каза Атанасов.

 

Според него някои от назначенията са били удачни, но други – не.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5289 |07.12.2021 Христофор Събев: Сегашното СДС не е нашето СДС . 0| 3134 |07.12.2021 Бившият министър Хр. Христова: Мъгла около минималната пенсия от 1 януари . 16| 4566 |06.12.2021 Нинова коригира К. Петков: Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия . 4| 7660 |06.12.2021 Иво Христов: Изборите развенчаха мита, че държавният глава се определя от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads