Реклама / Ads
0| 3383 |10.05.2022 НОВИНИ

Христо Казанджиев: Безочие е опозицията сега да критикува за газовата криза

.
Христо Казанджиев Източник: стопкадър, bTV
Изненадан съм от безочието на опозицията сега да коментира газовата криза. През годините съвсем съзнателно и преднамерено бяха допускани огромни пропуски от тяхна страна, за да се лиши България от енергийни ресурси. Големи вреди на българите нанесоха налаганите през годините мораториуми върху проучването за нефт и газ. Блокираха и проектите за изследване на тези суровини. Единственият, който спечели от всичко това, бе Русия.
 

Това каза пред novini.bg енергийния експерт Христо Казанджиев.

 

„Българските политици са зависими, подкупни и са готови за жълти стотинки да продадат националния интерес. Това се знае от всички и у нас, и в чужбина“, заяви той.

 

Според него поскъпването на газа ще се отрази върху цените на всички стоки, които се произвеждат с природен газ.

 

„Но такава е пазарната конюнктура в момента и „Булгаргаз” нито има откъде, нито как да осигури алтернативни физически доставки на суровината. Голяма „заслуга“ затова има предишното управление на ГЕРБ, които 12 години така и не направиха нищо за диверсифициране на доставките. Напротив, работеха точно в обратната посока, блокирайки всякакви възможности за алтернативни доставки“, коментира Казанджиев.

 

„Залежи в България има, но малко хора знаят, че беше внесено заявление за концесия без фракинг, но държавата отказа и това се случи още през 2014 г. В момента има проект за проучвания в Северозападна България и той е внесен още през 2019 година в МОСВ за оценка. Чак две години по-късно екоминистерството стартира разглеждането й. Та, ето така се работи“, възмути се той.

 

Експертът обаче предупреди хората да не се тревожат, че ще останат на студено и тъмно през следващата зима. „Но трябва веднага да си потърсят алтернативни отоплителни средства“, обърна внимание той.

 

„За цената на руския природен газ мога да кажа, че в момента, в който спрат доставките му, нашето правителство трябва незабавно да се обърне към борсите по света и хъбовете, които предлагат свободен газ. Също така към съответните търговци. Големият ни проблем е, че започваме да купуваме газ на цени от свободния пазар, който е с 20-30% по-скъп. В момента цените започнаха леко да падат, но...“, коментира още енергийният експерт.

 

„България трябва също така веднага да предприеме мерки и да търси по съдебен ред обезщетение за едностранно прекратените доставки, защото това е драстично нарушение на договореностите. Голямо предизвикателство пред държавата ни е да успее да достави колкото е възможно по-бързо междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, за да може да получава физически количества природен газ, а не суапови сделки с какъвто и да е друг природен газ. Договорки да се направят с Гърция за дългосрочни доставки на втечнен природен газ и пак съседите да ни отстъпят своя дял от Азербайджанския си природен газ. Има възможности да дългосрочни споразумения“ добави Христо Казанджиев.

 

Според него е изключително важно правителството да започне незабавни действия.

 

„Досега премиерът се срещна с гръцкия министър-председател, с президента на Турция, но обществеността не беше информирана за какво точно са се договорили, за съжаление. Няма почти никаква яснота по въпроса. Доколкото знам, е сключен договор за доставка на количества природен газ до края на годината“, каза още той.

 

„Хората се страхуват от по-висока цена на газа, който се използва в бита. Затова бих посъветвал всички директни потребители на този ресурс да се откажат и да минат на алтернативно отопление през следващия сезон – на ток, пропан-бутан и други източници. Бизнесът пък е крайно време да спре да разчита на държавата и в частност на „Булгаргаз“, а веднага да започне да търси алтернативи. Това вече успешно беше направено от „Лукойл”. Затова предприемачите трябва да са по-активни, а не да обвиняват за своята пасивност държавата“, посъветва експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3137 |10.05.2022 Проф. Христова: Няма остър хепатит у нас . 0| 5450 |05.05.2022 Христо Иванов, ДБ: Коалицията създава кризи. Вдигаме червен флаг . 0| 3463 |05.05.2022 Иво Христов пред ЕП: Аферата „Пегас“ показа липсата на гаранция за свободите на гражданите . 0| 3076 |04.05.2022 Няма епидемичен взрив на мистериозния хепатит при деца, успокои проф. Христова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads